Küresel piyasalara ABD verileri destek verdi

Küresel piyasalara ABD verileri destek verdi

ABD’de açıklanan yeni açık iş pozisyonları verisi işgücü piyasasında Fed’in istediği kademeli soğumanın gerçekleştiği sinyalini verdi.

A+A-

ABD’de istihdam piyasasının kademeli şekilde soğuduğuna dair işaret veren verilerin, Fed’in gelecek yıl faiz indireceği beklentilerini desteklemesinin ardından Asya hisse senedi endeksleri yükseldi.

ABD’de S&P 500 endeksinin salı gününü fazla değişim yaşamadan tamamlamasının ardından, ABD ve Avrupa vadeli endeksleri bu sabah değer kazanıyor.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi Salı günkü 9 baz puanlık düşüşün ardından bu sabah 3 baz puan artarak %4,19 seviyesine çıktı. Salı günü %0,23 yükselen Bloomberg Dolar Endeksi yeni işlem gününde yatay.

ABD istihdam piyasasında soğuma

ABD’de Cuma günü açıklanacak kritik tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verileri öncesinde duyurulan JOLTS verileri işgücü piyasasında Fed’in görmek istediği kademeli soğumanın gerçekleştiği sinyalini verdi.

Ülkede yeni açılan uygun iş pozisyonları Ekim ayında 8,7 milyon ile 2021 başından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Eylül verisi de aşağı yönlü bir revizyonla 9,55 milyondan 9,35 milyona düşürüldü. Ekim verisi 9,3 milyon seviyesindeki beklentinin de altında kaldı.

ABD Kasım ayı ISM verileri de hizmet sektöründe enflasyonun yumuşamaya başladığına işaret etti.

Wells Fargo & Co. ekonomistleri Tim Quinlan ve Shannon Seery Grein bu iki verinin Fed’in istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerinin uzun vadeli tahmini seviyelerine doğru ilerlediğini gösteriyor. “Fiyatlar artmaya devam etse de bunu daha yavaş bir hızda gerçekleştiriyor” diyen ekonomistler, “İşgücü piyasası da daha az sıkı hale geliyor ve dolayısıyla ücretler üzerinde yukarı yönlü baskı da azalıyor” değerlendirmesinde bulundular.

İlgili Haberler