Mahkeme Trump'ın cinsel istismarda bulunduğuna hükmetti

Mahkeme Trump'ın cinsel istismarda bulunduğuna hükmetti

Jüri, Trump'ın yazar E. Jean Carroll'a cinsel istismarda bulunduğuna hükmetti ve Carroll'a 5 milyon dolar ödül verdi.

A+A-

Donald Trump'ın 1990'larda dergi yazarı E. Jean Carroll'a cinsel tacizde bulunduğu ve daha sonra onu yalancı olarak damgalayarak karaladığı iddiasıyla ilgili olarak jüri üyeleri Salı günü verdikleri kararla, eski ABD başkanının 2024'te yeniden göreve gelmek için yürüttüğü kampanyada hukuki bir gerileme yaşanmasına neden oldu.

Manhattan federal mahkemesindeki dokuz üyeli jüri, 5 milyon dolar telafi edici ve cezai tazminata hükmetti. Cinsel istismar bulgusu Trump'ın darp suçundan sorumlu tutulması için yeterli olsa da, jüri Trump'ın kadına tecavüz ettiğine karar vermedi.

Jüri, Trump'ın Carroll'a saldırdığı yönündeki inkarını reddetmeden önce üç saatten biraz az bir süre müzakere etti. Trump'ın sorumlu bulunması için altı erkek ve üç kadından oluşan jürinin oybirliğiyle karar vermesi gerekiyordu.

Carroll karar okunurken avukatlarıyla el ele tutuştu. Trump 25 Nisan'da başlayan duruşma boyunca duruşmaya katılmamıştı.

79 yaşındaki Carroll, hukuk davası sırasında 76 yaşındaki Trump'ın 1995 ya da 1996'da Manhattan'daki Bergdorf Goodman mağazasının soyunma odasında kendisine tecavüz ettiğini, ardından 2022 Ekim'inde Truth Social platformunda yaptığı bir paylaşımda iddialarının "tam bir dolandırıcılık işi", "bir aldatmaca" ve "bir yalan" olduğunu yazarak itibarına zarar verdiğini ifade etti.

2017-2021 yılları arasında başkanlık yapacak olan Trump, Cumhuriyetçilerin başkan adaylığı için yapılan kamuoyu yoklamalarında önde gidiyor ve diğer politikacıları batırabilecek tartışmaları atlatmak için esrarengiz bir yetenek gösterdi.

Amerika'nın kutuplaşmış siyasi ikliminde bu kararın, Trump'ın hukuki sorunlarını muhaliflerinin kendisini zayıflatmaya yönelik ortak çabalarının bir parçası olarak gören çekirdek destekçileri üzerinde bir etki yaratması pek olası görünmüyor.

Pennsylvania'da Cumhuriyetçi bir stratejist olan Charlie Gerow, "Trump karşıtı olanlar bu şekilde kalmaya devam edecek, Trump yanlısı çekirdek seçmenler değişmeyecek ve kararsız olanların bu tür şeylerden etkileneceğini sanmıyorum" dedi.

Herhangi bir olumsuz etkinin muhtemelen küçük olacağını ve banliyö kadınları ve ılımlı Cumhuriyetçilerle sınırlı kalacağını söyledi.

Jüri üyeleri, Trump'ın Carroll'a tecavüz mü ettiği, cinsel tacizde mi bulunduğu yoksa zorla mı dokunduğuna karar vermekle görevlendirilmişti; bunlardan herhangi biri Carroll'ın darp iddiasını karşılayabilirdi. Jüri üyelerine ayrıca Trump'ın Carroll'a iftira atıp atmadığı da soruldu.

Bu bir hukuk davası olduğu için Trump herhangi bir cezai yaptırımla karşı karşıya değil. Carroll belirtilmemiş maddi tazminat talep ediyordu.

Trump'ın hukuk ekibi, jüri üyelerinin Carroll'ın ikna edici bir savunma yapamadığına kanaat getireceklerini düşünerek savunma yapmamayı tercih etti.

Trump, eski bir Elle dergisi köşe yazarı ve kayıtlı bir Demokrat olan Carroll'ın 2019 tarihli anı kitabının satışlarını arttırmak ve kendisine siyasi olarak zarar vermek için iddiaları uydurduğunu söylemişti.

Dava hukuk mahkemesinde görüldüğü için, Carroll'ın tecavüz iddiasını ceza davalarında kullanılan "makul şüphenin ötesinde kanıt" gibi daha yüksek bir standart yerine, "kanıtların üstünlüğü" -yani olmayandan daha muhtemel- ile kanıtlaması gerekiyordu. Carroll'ın hakaret iddiasını kanıtlamak için "açık ve ikna edici kanıtlar" göstermesi gerekiyordu.

Duruşmada Trump'ın onlarca yıl önce kendilerine cinsel tacizde bulunduğunu söyleyen iki kadının ifadesine yer verildi.

Eski People dergisi muhabiri Natasha Stoynoff jüri üyelerine Trump'ın 2005 yılında Florida'daki Mar-a-Lago kulübünde kendisini köşeye sıkıştırdığını ve bir uşak, iddia edilen saldırıyı kesene kadar "birkaç dakika" boyunca zorla öptüğünü söyledi. Bir başka kadın, Jessica Leeds, Trump'ın 1979 yılında bir uçak yolculuğunda kendisini öptüğünü, elle taciz ettiğini ve elini eteğinin içine soktuğunu ifade etti.

İlgili Haberler