Milyarderler sandığınızdan daha yaşlı

Milyarderler sandığınızdan daha yaşlı

Dünyanın en zengin insanı Elon Musk olsa da dünya genelinde yaş ortalamasına bakıldığında milyarderlerin yaş aralığının oldukça yüksek olduğu dikkat çekiyor. Veri firması Altrata'nın raporuna göre dünya genelinde milyarderlerin ortalama yaşı 67'yi buluyor

A+A-

Elon Musk ve Kim Kardashian gibi genç milyarderler gösterişli hayatı ile uzun bir süredir kamuoyunun dikkatini çekiyor olabilir, ancak ortalama bir milyarder Rihanna'dan çok daha ileri bir yaşta bulunuyor.

Veri firması Altrata'nın yeni raporuna göre dünya milyarderlerinin yaş ortalaması 67'yi buluyor. Dünyadaki milyarderlerin sadece yüzde 10'u 50 yaşından genç ve yüzde 40'ından fazlası 70 yaşından büyük.

Söz konusu araştırma aslında bir gerçeği de ortaya koyuyor. Business Insider'ın haberine göre ister bu servet akıllı yatırımlardan gelsin, isterse de tek bir başarılı şirketten kazanılsın pek fark etmiyor: 1 milyar dolar biriktirmenin biraz zaman aldığı bir gerçek.

Milyarderliğe giden en hızlı yol: Teknoloji

Altrata'ya göre, finans her yaştan milyarder için en popüler servet kaynağı olsa da, teknoloji üç virgüllü kulübe giriş için daha yaygın bir bilet haline geliyor.

Araştırmaya göre, "50 yaş altı milyarderler arasında teknoloji önem sıralamasında ikinci sırada yer alırken, onu iş ve tüketici hizmetleri ile konaklama ve eğlence sektörleri takip ediyor"

Ancak aynı araştırmaya göre bunların hiçbiri 70 yaş üstü milyarderler için önde gelen sektörler arasında yer almıyor.

Servete sahip gençler mirasyedi

Genç milyarderler arasındaki bir başka zenginlik kaynağı da miras. 50 yaşın altındaki milyarderlerin servetlerini miras yoluyla edinmiş olma olasılığı, 50 yaş üstü gruba kıyasla iki kat daha fazla.

Milyarderler yaşlanma sürecinde ömürlerini uzatmanın yollarını da arıyor. Birçoğu paralarını sonsuz yaşam arayışını finanse etmek için kullanıyor ya da en azından daha uzun bir yaşamın kapılarını aralamaya çalışıyor. Bu kapsamda milyarder girişimci Peter Thiel, yaşlanma sürecini durdurmak için insan cesetlerini dondurma uygulaması olarak da bilinen Kriyojenik Beden Dondurma tarafında faaliyet gösteren şirketlere yatırım yaparken Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'un ise "yaşam boyunca ortaya çıkabilecek hastalıkları, yaralanmaları ve engelleri tersine çevirmeyi" amaçlayan bir biyoteknoloji girişimine para yatırdığı biliniyor.

Yaşlanma karşıtı araştırmalara milyonlar bağışlamış olan Larry Ellison ölümle ilgili şu sözleri kaydetmişti: "Ölüm bana hiçbir zaman mantıklı gelmedi. Bir insan nasıl olur da orada olur ve sonra ortadan kaybolur?" 

Yemeyi içmeyi kesip ömürlerini uzatmaya çalışanlar

Jack Dorsey ve Zuckerberg gibi teknoloji milyarderleri, oruç tutmak ve yoğun egzersizler yapmak gibi çeşitli sağlık uygulamalarıyla ömürlerini uzatmaya çalıştılar.

Ancak tüm bu sayılan isimler arasında önemli bir istisna da var: Warren Buffett. McDonald's, Coca-Cola ve tatlılara olan düşkünlüğü herkesçe bilinen ünlü milyarder, bu alışkanlıklarına rağmen 92 yaşında ve sağlıklı yaşam rutini konusunda fazla takıntılı görünmüyor.

Buffett bir istisna

Buffett CNBC'ye verdiği bir demeçte "Altı yaşındaki bir çocuğun alışkanlıklarıyla 92 yaşına geldim. Şimdiye kadar işe yaradı" diyor ve ekliyor: "Biri bana hayatım boyunca sevdiğim şeyleri yemek yerine brokoli ve diğer birkaç şeyden başka bir şey yemezsem fazladan bir yıl yaşayacağımı söyleseydi, o yılı hayatımın sonundan çıkarır ve sevdiğim şeyleri yememe izin verirdim"

İlgili Haberler