NATO: Ukrayna sınırında geri çekilme görmedik

NATO: Ukrayna sınırında geri çekilme görmedik

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Rusya'nın bazı birliklerini geri çektiği konusuna dair açıklama yaparak sınır birliklerinde bu yönde bir hareketlilik görmediklerini açıkladı.

A+A-

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Ukrayna sınırlarında Rus askeri personelinin azaldığına dair bir işaret görmediklerini belirtti.

Bloomberg'in haberine göre Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov bugün yaptığı açıklamada Rusya'nın güney ve batı askeri bölgelerinde tatbikatlar kapsamında görevlerini tamamlayan birliklerin demir ve kara yoluyla bağlı bulundukları birliklere geri dönmek üzere hazırlıklara başladıklarını duyurmuştu.

Rusya Parlamentosu'ndan gerginliği artıran karar

NATO Genel Sekreteri Rusya'nın, Doğu Ukrayna'da ayrılıkçı bölgeleri tanıması durumunda bu durumun uluslararası hukukun açık bir ihlali olacağını ve Minsk barış süreci çerçevesinde bir siyasi çözümün de zorlaşacağını kaydetti. Gerginliğin gerçek anlamda azalması için anlamlı sayıda Rus askerinin geri çekildiğini görmeleri gerektiğini belirten Stoltenberg, temkinli bir iyimserlik için alan bıraktıklarını söyledi.

Rusya'nın birliklerini geri çekse bile ağır askeri ekipmanları yerinden oynatmadığını belirten Stoltenberg bu askerlerin hızla eski pozisyonlarına dönebileceklerini ve krizin hafiflemesi kapsamında bu hareketlerin çok fazla etkisi olmadığını belirtti. Rusya'nın uçurumun kenarından dönmesi için hala vakti olduğunu vurgulayan Stoltenberg, Moskova'dan diplomasinin devam etmesi gerektiğine dair işaretler gördüklerini kaydetti.

Diğer yandan Rusya'nın Duma parlamentosu Ukrayna'nın doğusundaki iki ayrılıkçı bölgenin bağımsızlığının tanınmasını yönelik kararın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e gönderilmesini onayladı.

Bu bölgelerin bağımsız olarak tanınması Rusya'nın desteklediğini söylediği Minsk'te yürütülen barış görüşmelerini ortadan kaldırabilir.

Ukrayna'nın Donbass bölgesinde Rusya'nın desteklediği ayrılıkçı gruplar hükümet güçleriyle 2014'ten beri savaşıyor. Bölgedeki çatışmalar Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinin hemen ardından çıkmıştı. Kiev yönetimi, çatışmalarda şu ana kadar en az 14 bin kişinin öldüğünü belirtiyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler