Nvidia'nın 25 milyar dolarlık hisse geri alımı yatırımcıların kafasını karıştırdı

Nvidia'nın 25 milyar dolarlık hisse geri alımı yatırımcıların kafasını karıştırdı

Dünyanın en büyük çip üreticilerinden Nvidia'nın yapay zeka desteğini arkasına alarak hisse senedi değerini bu yıl üç kattan fazla artırmasının ardından sürpriz bir şekilde 25 milyar dolarlık hisse geri alımı yapması piyasalarda şaşkınlıkla karşılandı.

A+A-

Nvidia'nın hisselerinin bu yıl üç kattan fazla artmasının ardından 25 milyar dolarlık hissesini geri alma hamlesi, mükemmel bir ikinci çeyrek raporunu alkışlarken bile bazı yatırımcıları hazırlıksız yakaladı.

Nvidia hisseleri, yapay zeka patlamasının çiplerine olan talebi artırmasıyla şirketin üç aylık gelir tahminiyle beklentileri aşmasından bir gün sonra Perşembe günü rekor seviyeye ulaştı. Rapordan önceki günlerde yükselişe geçen Nvidia hisseleri Perşembe günü %6'dan fazla tırmandı ancak kazançlarını azaltarak günü çok az değişiklikle tamamladı.

Ancak EPFR'ye göre bu yıl ABD merkezli şirketler arasında beşinci en büyük geri alım duyurusu olan Nvidia'nın hisse geri alımı bazı yatırımcıları şaşırttı.

Şirketler genellikle sermayeyi hissedarlara geri döndürmenin bir yolu olarak hisse senetlerini geri satın alırlar. Bu tür geri alımlar, hisse arzını azaltarak ve talebi artırarak bir hisse senedinin fiyatına fayda sağlayabilir ve yakından izlenen bir yatırımcı ölçütü olan hisse başına kazancı artırabilir.

Ancak hissedarlar genellikle bir şirketin hisseleri ucuz göründüğünde geri alımları cesaret verici bir işaret olarak görürken, Nvidia'nın hisseleri 2023 yılında yaklaşık %220 artarak yatırımcıları şirketin bu hamlesinin arkasındaki nedenleri araştırmaya itti.

Yönetiminde 2,5 milyar dolarlık varlık bulunan ve Nvidia'yı ilk 10 holding arasında sayan Baker Avenue Wealth Management'ın baş stratejisti King Lip, "Bu biraz kafa karıştırıcı" dedi.

Lip, "Bir hissedar olarak, hisse geri alımlarını görmek isteriz, ancak Nvidia gibi çok hızlı büyüyen bir şirket için kazançlarının şirkete geri aktarıldığını görmek istersiniz" diye ekledi.

Nvidia hisselerine sahip Synovus Trust'ın kıdemli portföy yöneticisi Daniel Morgan, hisse başına kazancı desteklemek için geri alımlara yönelen mali performansı düşük şirketlerin aksine Nvidia'dan gelen duyurunun  "sürpriz" olduğunu söyledi.

Morgan, "Nvidia'nın yönetiminin hisse senetlerinin değerinin düşük olduğuna inandığı mesajı veriliyor gibi görünüyor" dedi.

Bazı yatırımcılar için "değerinin altında" bir Nvidia'yı hazmetmek zor bir mesaj olabilir. Refinitiv Datastream'e göre, Nvidia hisseleri Çarşamba günü itibariyle 12 aylık kazanç tahminlerinin 45 katından işlem görürken, S&P 500 için bu değer yaklaşık 19 kat.

Nvidia'nın en büyük holdinglerinden biri olan Plumb Funds'ın CEO'su ve baş portföy yöneticisi Tom Plumb, "Tarihsel olarak, bir şirketin hisse senetlerini depresyondayken geri satın alabilmesini seversiniz, ancak kimsenin şu anda depresif bir yerde olduğunu iddia edebileceğini sanmıyorum" dedi.

Ancak Plumb, şirketin yarı iletken tasarımcısı Arm Holdings Ltd'yi satın almak için yaptığı anlaşmanın geçen yıl düzenleyici kaygılar nedeniyle çökmesinin ardından kaynaklarını nasıl kullanabileceği konusunda sınırlı olabileceğini söyledi.

Plumb, "Mevcut yatırım stratejileri için ihtiyaç duyduklarından çok daha fazla miktarda nakit üretiyorlar ve önemli tamamlayıcı işletmeler satın almaları yasak. Peki ellerindeki nakitle ne yapacaklar?" dedi.

Nvidia geçen yıl gelirinin yaklaşık %27'sini araştırma ve geliştirmeye harcayarak rakip çip şirketlerine paralel bir performans sergiledi.

Nvidia, Çarşamba günü yaptığı ikinci çeyrek kazanç açıklamasında, yönetim kurulunun "süresi dolmadan" 25 milyar dolarlık ek hisse geri alımını onayladığını ve şirketin bu mali yılda geri alımlara devam etmeyi planladığını söyledi.

Nvidia'nın geri alımı Çarşamba günü itibariyle yaklaşık 1,2 trilyon dolarlık piyasa değerinin yalnızca %2,1'ine ya da geri alım getirisine denk geliyor. S&P Dow Jones Indices kıdemli endeks analisti Howard Silverblatt'a göre bu oran, bir yıllık dönemlere bakıldığında S&P 500'ün genelindeki tarihi %2,58'lik geri alım getirisinden daha düşük.

Bu arada, diğer bazı mega teknoloji ve büyüme şirketleri bu yıl daha da büyük geri alımlar açıkladı: Apple 90 milyar dolar, Alphabet 70 milyar dolar ve Meta Platforms 40 milyar dolar.

Houlihan Lokey'de ABD halka açık hisse senedi danışmanlığı başkanı Daniel Klausner, teknoloji şirketlerinin temettü yerine geri alımlar için nakit kullanmayı tercih etme eğiliminde olduklarını, çünkü "her çeyrekte bir temettü için kancaya takılırlarsa, bu onların büyüme fırsatlarından yararlanma yeteneklerini engelleyebilir" dedi.

Nitekim bazı yatırımcılar Nvidia'nın geri alım kararını memnuniyetle karşıladı.

Nvidia hisselerini elinde bulunduran F/M Investments'ın büyük sermaye odaklı fonunun kıdemli portföy yöneticisi Francisco Bido, "Bu bir güven gösterisi. Nakit için daha iyi bir kullanım alanları olsaydı, eminim bunu yaparlardı." dedi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler