OPEC+ bankacılık krizi kaynaklı belirsizliği sessizce izliyor

OPEC+ bankacılık krizi kaynaklı belirsizliği sessizce izliyor

OPEC+, artan petrol piyasası belirsizliğine karşı en iyi yanıtın hala yerinde saymak olduğunu düşünüyor.

A+A-

Geçen ay yaşanan bankacılık krizi Londra'da ham petrolün varilini son 15 ayın en düşük seviyesi olan 70 dolar civarına çektiğinde, Suudi Arabistan ve ortaklarının piyasayı desteklemek için yeni üretim kesintileriyle müdahale edebileceği spekülasyonları ortaya çıktı.

Ancak tüm bu çalkantılara rağmen OPEC+'nın işi sıkı tutacağına dair her türlü işaret mevcut. Suudiler kamuoyuna 23 ülkeden oluşan koalisyonun üretim seviyelerini yıl boyunca sabit tutması gerektiğini söyledi. Delegeler özel olarak, kilit üyelerin Pazartesi günü bir izleme toplantısı düzenlediklerinde herhangi bir ayarlama yapmayacaklarını tahmin ediyor.

Finansal bulaşıcılıkla ilgili korkular azalıyor ve odak noktası bir kez daha Çin'in yeniden canlanan petrol talebine ve Ukrayna'yı işgalinden bu yana Rusya'nın üretimi üzerindeki baskıya dönüyor. Reuters'ın haberine göre vadeli ham petrol kontratları hızla toparlanarak varil başına 80 dolara yaklaştı ve Riyad ile müttefiklerinin gelirlerini destekledi.

Emtia tüccarı Mercuria Energy Group Ltd'nin CEO'su Marco Dunand, "OPEC arz fazlası olduğunu hissettiğinde piyasalara müdahale edebilir, ancak bu süreci atlattıktan sonra piyasanın yeniden yükselişe geçmesi daha muhtemel" dedi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve ortaklarının karşı karşıya olduğu petrol piyasası görünümü bulutlu olmaya devam ediyor.

Yılın başında petrol endüstrisinde yaygın olan fiyatların varil başına 100 dolara geri döneceğine dair güven, Rusya'nın ihracatının uluslararası yaptırımlara karşı dirençli olduğunu kanıtlamasıyla sarsıldı. Görünüşe göre bu çeyrekte küresel arz fazlası olacak.

Çin'in %5'lik mütevazı yeni ekonomik büyüme hedefi de petrol yatırımcıları arasındaki iyimserliği azalttı. Wall Street'teki belki de en hevesli ham petrol boğası olan Goldman Sachs Group Inc. bile bu yıl üç haneli rakamlara dönüş tahminlerini düşürdü.

Silicon Valley Bank'ın çöküşü ve Credit Suisse Group AG'nin çözülmesinin yankıları ham petrolün beklentilerini daha da kararttı.  

Fiyatlardaki düşüşün, geçtiğimiz ay OPEC+'nın 2022 sonlarında üretimi azaltmasıyla belirlenen üretim hedeflerinin "yılın geri kalanında kalıcı olduğunu" söyleyen Suudi Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman'ın kararlılığını test edebileceği yönünde spekülasyonlar vardı.

Bu tahminler, ham petrolün daha sonra toparlanmasıyla birlikte azaldı.

RBC Capital Markets LLC'de emtia stratejisi başkanı olan Helima Croft, "OPEC liderliği büyük olasılıkla önümüzdeki hafta ek kesinti seçeneğini kullanmaya gerek olmadığına karar verecek" dedi ve ekledi: "Ancak petrolün yeni bir düşüşe geçmesi halinde grubun yılsonuna kadar otomatik pilotta kalacağını düşünmüyoruz."

Trafigura Group Pte Ltd. ve Gunvor Group gibi önde gelen petrol tüccarları fiyatların daha fazla düşmesini beklemiyor. Hatta, Çin'in yıllardır süren Covid kilitlenmelerinden tamamen çıkmasıyla 2023'ün ikinci yarısında bir ralli öngörüyorlar. Goldman Sachs, ilk fiyat beklentilerini yumuşatırken, emtia patlaması çağrılarını ikiye katladı.

Paris'teki Uluslararası Enerji Ajansı'na göre, küresel petrol talebi bu yıl günde 2 milyon varil artarak 102 milyon varile ulaşacak ve bu yaz piyasayı açık vermeye itecek.

Petrol tüketimindeki güçlü görünüm, küresel arzdaki sıkışıklıkla birlikte geliyor.

OPEC+ ittifakının bir üyesi olan Rusya, yaptırımlara misilleme olarak bu ay günde 500.000 varillik bir üretim kesintisi açıkladı ve bu kesintiyi Haziran ayına kadar sürdürme sözü verdi. Avrupa ülkeleri Rus varillerini yasakladı ve yalnızca varil başına 60 dolardan daha düşük bir fiyata sevkiyat yapan ülkelere kolaylaştırıcı hizmetler sağlıyor.

Ülkenin petrol endüstrisi şimdiye kadar ham petrol akışını Asya'ya yönlendirerek çöküş tahminlerine meydan okumuş olsa da, Avrupa, Afrika ve Latin Amerika kıyılarında boşta yüzen yakıt kargoları ile ticaretin yavaşladığına dair işaretler var.

OPEC üyesi Irak'ta daha fazla kesinti hissediliyor. Bağdat ile ülkenin kuzeyindeki Kürt bölgesi arasında yeniden alevlenen hukuki ihtilaf, normalde Türkiye üzerinden uluslararası piyasalara akması gereken günlük yaklaşık 400.000 varili kilitliyor.  

OPEC+ Haziran ayı başında ikinci yarı için üretim seviyelerini gözden geçirmek üzere toplandığında muslukları açma fırsatı bulabilir. Rapidan Energy Group Başkanı ve eski bir Beyaz Saray yetkilisi olan Bob McNally'ye göre bu arada bakanlar muhtemelen bekle ve gör yaklaşımını sürdürecekler.

İlgili Haberler