OPEC küresel petrol talebi tahminini yukarı yönlü revize etti

OPEC küresel petrol talebi tahminini yukarı yönlü revize etti

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) yıllık Dünya Petrol Görünümü raporunda, 2035 yılı itibariyle dünya petrol tüketiminin yüzde 13 artarak günlük 109,5 milyon varil seviyesine ulaşacağını öngördü.

A+A-

OPEC, önümüzdeki on yılda küresel petrol talebinin artacağı yönündeki öngörüye sadık kalırken, fosil yakıtları terk etmenin tehlikeli olacağını söyledi.

OPEC yıllık Dünya Petrol Görünümü raporunda, uzun vadeli petrol talebine ilişkin tahminini yükseltti.

Kurum, 2035 yılı itibariyle dünya petrol tüketiminin yüzde 13 artarak günlük 109,5 milyon varil seviyesine ulaşacağını öngördü. Bu tahmin, petrol endüstrisindeki, iklim değişikliği nedeniyle yenilenebilir enerji kaynaklarına dönülmesiyle beraber, bu on yılın sonunda talebin tepe noktasına ulaşacağı yönünde olan yaygın görüş ile uyumsuz.

Dünya liderleri gelecek ay COP27 olarak kısaltılan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı için Mısır’da buluşacak. OPEC Genel Sekreteri Haitham Al Ghais, geçen yıl gerçekleşen iklim görüşmelerindeki uyarısını tekrarlayarak, hidrokarbonlardan tamamen vazgeçilmesinin, tüm enerji kaynaklarına ihtiyaç duymaya devam edecek bir dünya için potansiyel olarak tehlikeli olacağını söyledi.

Yıllar boyunca petrol endüstrisine yeterli yatırım yapılmaması nedeniyle, geçtiğimiz yıl Kovid sonrasında talebin artmasının ardından, doğalgaz ve diğer yakıtların arzının yetersiz olması, organizasyonun duruşunu kısmen doğruluyor.

Şubat ayında Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından doğalgaz tedariğindeki aksamalar, tüketici ülkelerin kömür gibi doğayı daha çok kirleten yakıtlara yönelmesine neden olurken düşük karbonlu enerji kaynaklarına geçiş için ayrı bir zorluk yaratıyor.

Farklı Görüşler

Uluslararası Enerji Ajansı’nın raporuna göre, fosil yakıt kullanımındaki geçici artışa rağmen, ülkelerin uzun dönemde Rus kaynaklarına alternatif araması nedeniyle, bu krizin yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandırabileceği düşünülüyor.

Buna karşın OPEC, enerji kaynakları arasında petrolün küresel payının mevcut oran olan %yüzde 31 seviyesinden, 2045’e kadar sadece yüzde 29’a düşeceğini öngörüyor. Organizasyonun bu konudaki öngörüsü, Batılı ülkelerle arasındaki tek görüş farkı değil.

Grubun lideri olan Suudi Arabistan geçtiğimiz ay, petrol üretimini günlük iki milyon varil kesintiye uğratma kararı alarak Beyaz Saray’ı rahatsız etmişti. ABD’li yetkililer, bu hamlenin Kremlin’i Ukrayna ile olan savaşında destekleyeceğini belirtmesine rağmen, Riyad, ham petrol piyasalarını stabilize etmek için hamlenin gerekli olduğunu savunmuştu.

OPEC ülkeleri, önümüzdeki 20 yıl boyunca rakiplerinin petrol tedariğindeki payının azalacağını, kendi paylarının ise artacağını tahmin ediyor. 2035 yılı itibariyle, organizasyonun 13 üyesinin ham petrol ve diğer petrol ürünlerinde toplam üretiminin, geçen yılın günlük 31.6 milyon varil seviyesinden günlük 38.3 milyon varil seviyesine çıkacağı, 2045 itibariyle ise günlük 42.4 milyon varil seviyesine çıkacağı tahmin ediliyor.

İlgili Haberler