Petrol fiyatları haftanın son işlem gününde talep endişeleriyle geriledi

Petrol fiyatları haftanın son işlem gününde talep endişeleriyle geriledi

Petrol fiyatları Cuma günü Asya ticaretinde geriledi, ancak ABD'deki güçlü ekonomik verilerin ardından ve Çin'in teşvik önlemleri ve OPEC + üretim kesintileri konusundaki spekülasyonlarla art arda beşinci hafta kazanç yolunda ilerledi.

A+A-

Brent ham petrolü %0,5 düşerek varil başına 83,82 dolara geriledi, ancak haftalık %3,5 artışa doğru ilerledi. ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü %0,4 düşüşle varil başına 79,75 dolara geriledi, ancak haftalık %3,6 artışa doğru seyretti.

Petrol, güçlü kazanç raporları ve ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte beklenenden daha hızlı büyüdüğünü gösteren verilerin küresel yavaşlama korkularını hafifletmesiyle önceki seansta yükseldi.

Ticaret Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD'nin ikinci çeyrek gayri safi yurtiçi hasılasının %1,8'lik konsensüsü aşarak %2,4 oranında büyüdüğünü ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın ekonominin sözde "yumuşak iniş" yapabileceği görüşünü desteklediğini söyledi.

Çin'in özellikle zor durumdaki emlak sektöründe daha fazla teşvik önlemi alması ihtimali de, Salı günü en üst düzey karar alma organı olan Politbüro'nun toplantısının ardından fiyatlara bir miktar destek sağladı.

Piyasalar ayrıca Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve OPEC+ olarak adlandırılan müttefiklerinin 4 Ağustos'taki bir sonraki piyasa izleme komitesi toplantısında gönüllü üretim kesintilerinin devamına ilişkin açıklamaları bekliyor.

National Australia Bank emtia ve karbon stratejisi başkanı Baden Moore, "Üçüncü çeyrek sonuna kadar petrol fiyatlarında yukarı yönlü bir seyir görmeye devam ediyoruz ve OPEC veya Suudi Arabistan'ın gönüllü ham petrol arz kesintilerinde bir gevşeme görmek için fiyatların 90 ABD$/varil (Brent) üzerinde devam etmesini bekliyoruz" dedi.

Ancak inatçı enflasyonu dizginlemek isteyen küresel merkez bankalarının son faiz artışları, uzun vadeli talebe ilişkin soru işaretlerini artırdı.

Çarşamba günü ABD Merkez Bankası beklendiği gibi 25 baz puanlık bir faiz artırımına daha gitti ve Avrupa Merkez Bankası da Perşembe günü aynı kararı aldı.

Bu haftanın başlarında petrol, ABD ham petrol stoklarının beklenenden daha az düştüğünü gösteren verilerin ardından düştü.

Galena, Illinois'deki Ritterbusch and Associates LLC'nin başkanı Jim Ritterbusch, "Özellikle geçtiğimiz ayın yukarı yönlü liderliğini sağlayan distilatlarda artan ürün talebine hala çok fazla çeviri görmüyoruz" dedi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler