Petrol fiyatları yeni haftanın başında yeniden yükselişte

Petrol fiyatları yeni haftanın başında yeniden yükselişte

Vadeli petrol kontratları yükselişe geçerek İsrail-Hamas çatışması sırasında Orta Doğu'da arz kesintisi endişelerinin azalmasıyla 4 haftadır düşen fiyatları desteklemek için OPEC+'nın arz kesintilerini derinleştireceği beklentileriyle kazançlarını artırdı

A+A-

Brent ham petrol vadeli kontratları %0,7 artışla TSİ 04.00'te varil başına 81,18 dolara yükselirken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrolü %0,7 artışla varil başına 76,40 dolar oldu. Ön ay vadeli Aralık kontratı Pazartesi günü sona ererken, daha aktif olan Ocak vadeli kontrat %0,7 artışla varil başına 76,59$'a yükseldi.

Üç OPEC+ kaynağının Reuters'a Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu müttefiklerinden oluşan üretici grubunun 26 Kasım'da toplanarak ilave petrol arz kesintileri yapıp yapmamayı değerlendireceğini söylemesinin ardından her iki kontrat da Cuma günü %4 artış kaydetti.

Petrol fiyatları Eylül sonundan bu yana neredeyse %20 oranında düşerken, Brent ve WTI için vade ayları arası farklar geçen hafta kontangoya girdi. Anlık fiyatlar, kontango piyasasında gelecek aylara göre daha düşük ve yeterli arza işaret ediyor.

Goldman Sachs analistleri bir notta, "OPEC kararlarına ilişkin istatistiksel modelimiz, spekülatif pozisyonlamadaki ve zaman yayılımlarındaki düşüş ve beklenenden daha yüksek stoklar göz önüne alındığında daha derin kesintilerin göz ardı edilmemesi gerektiğini gösteriyor" dedi.

Bankanın temel tahmini, mevcut grup üretim kesintilerinin 2024 yılında tamamen yürürlükte kalacağı ve Suudi Arabistan'ın günde 1 milyon varillik tek taraflı kesintisinin önümüzdeki yılın ikinci çeyreğine kadar uzatılacağı ve Temmuz ayından itibaren kademeli olarak tersine çevrileceği yönünde.

IG analisti Tony Sycamore, WTI fiyatlarının OPEC+'nın yaklaşan toplantısında daha derin kesintiler açıklaması olasılığı nedeniyle varil başına 80 dolara doğru yükselebileceğini, ancak 72 doların altına bir düşüşün Biden yönetimini ABD Stratejik Petrol Rezervini yeniden doldurmaya teşvik edeceğini söyledi.

Sycamore "Tüm bunlar, bu haftanın ilk yarısında fiyatlarda bir toparlanmanın muhtemel olduğunu gösteriyor," diye ekledi.

Yatırımcılar ayrıca Washington'un Sokol ham petrolünü Hindistan'a gönderen üç gemiye yaptırım uygulamasının ardından Rus ham petrol ticaretinin sekteye uğramasını bekliyor.

Cuma günü Moskova, benzin ihracatı üzerindeki yasağı kaldırarak küresel motor yakıtı arzını arttırabilir. Bu karar, Rusya'nın geçen ay dizel ihracatına yönelik kısıtlamaların çoğunu kaldırmasının ardından geldi.

Orta Doğu'da ABD ve İsrailli yetkililer, şiddetli çatışmalara rağmen kuşatma altındaki Gazze'de tutulan rehinelerin bir kısmının serbest bırakılmasına yönelik bir anlaşmaya yaklaşıldığını söyledi.

Enerji hizmetleri firması Baker Hughes Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD enerji firmalarının geçen hafta son üç haftadır ilk kez petrol ve gaz sondaj kulesi sayısını artırdığını ve petrol ve gaz sondaj kulesi sayısının gelecekteki üretimin erken bir göstergesi olduğunu söyledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler