Petrol fiyatları yüksek faizin arzı baskılamasıyla düşüşe geçti

Petrol fiyatları yüksek faizin arzı baskılamasıyla düşüşe geçti

Petrol fiyatları, yüksek faiz oranı görünümünün sıkı arzdan daha ağır basmasıyla düştü.

A+A-

Petrol fiyatları Salı günü, arzın kısıtlı olması beklense de büyük merkez bankalarının faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutmasının yakıt talebini azaltacağı endişesiyle düştü.

Brent ham petrol vadeli işlemleri TSİ 0400'te 38 sent düşüşle varil başına 92,91 dolardan, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri ise 34 sent düşüşle 89,34 dolardan işlem görüyordu.

Auckland'daki CMC Markets'te piyasa analisti olan Tina Teng, "Fed'in geçen haftaki şahin tutumunun ardından yükselen ABD tahvil getirileri nedeniyle ekonomik durgunluk korkuları yeniden petrol piyasasının hareketine hakim olabilir" dedi.

Dünyanın önde gelen ekonomi politikası yapıcıları ABD Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası son günlerde enflasyonla mücadele konusundaki kararlılıklarını yineleyerek sıkı politikanın öngörülenden daha uzun süre devam edebileceğinin sinyallerini verdi. Yüksek faiz oranları ekonomik büyümeyi yavaşlatmakta, bu da petrol talebini azaltıyor.

Pazartesi günü ayrı bir açıklama yapan derecelendirme kuruluşu Moody's, Fitch'in borç tavanı krizi nedeniyle ABD'nin notunu bir kademe düşürmesinden bir ay sonra yaptığı uyarıda, ABD hükümetinin kapanmasının ülkenin kredisine zarar vereceğini söyledi.

CMC'den Teng, China Evergrande'nin Pazartesi akşamı tahvil kuponu ödemesini kaçırdığını açıklamasının sektördeki yatırımcı karamsarlığını artırdığını ve Çin'in emlak sorunlarının da hissiyat üzerinde baskı yarattığını sözlerine ekledi.

Rusya ve Suudi Arabistan'ın üretim kesintilerini yıl sonuna kadar uzatması nedeniyle arz sıkışıklığı devam ederken, Moskova Pazartesi günü iç piyasayı istikrara kavuşturmak için benzin ve dizel ihracatına getirdiği geçici yasağı hafifletti.

Çin'de Pazar günü başlayacak Altın Hafta tatiliyle birlikte petrol fiyatları, dünyanın en büyük ikinci petrol tüketicisinin seyahat ve buna bağlı olarak petrol ürünleri talebindeki artıştan destek bulabilir.

JP Morgan'a göre, petrol fiyatları yıl ortasından bu yana çoğunlukla arzdaki daralmanın etkisiyle yaklaşık %30 artarak bu yılın ikinci yarısında küresel GSYH büyümesinden 0,5 puan sildi.

Ancak JP Morgan bir notunda, şokun "tek başına genişlemeyi tehdit edecek kadar büyük olmadığını" ekledi.

National Australia Bank karbon ve emtia stratejisi başkanı Baden Moore, "OPEC'in arz kısıtlamalarını muhtemelen hafifletmesinden önce gördüğümüz eğrinin maksimum dikliği olan 4Ç23 dönemi boyunca 94 $/varil öngörüyoruz" dedi.

Bu haber toplam 638 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler