Sıkı arzın yeniden odak noktası olmasıyla petrol tırmanıyor

Sıkı arzın yeniden odak noktası olmasıyla petrol tırmanıyor

Petrol fiyatları Pazartesi günü, yatırımcıların Moskova'nın akaryakıt ihracatına geçici bir yasak getirmesinin ardından daha sıkı bir arz görünümüne odaklanması ve talebi azaltabilecek daha fazla faiz artışına karşı temkinli kalmasıyla yükseldi.

A+A-

Brent ham petrol kontratları Cuma günü 3 sent düştükten sonra 32 sent ya da %0,3 yükselerek varil başına 93,59 dolara ulaştı.

ABD Batı Teksas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri ikinci seansta da kazançlarını artırarak 24 sent ya da %0,2 artışla varil başına 90,27 dolardan işlem gördü.

IG Markets analisti Tony Sycamore, "Ham petrol fiyatları, Fed'in faizlerin daha uzun süre yüksek kalacağına dair şahin mesajıyla dengelenen, zaten sıkı olan bir piyasada Rusya'nın dizel ve benzin ihracatına getirdiği geçici yasağı sindirmeye devam ederken haftaya önde başladı" dedi.

Her iki kontrat da geçen hafta düşerek, Fed'in şahin tutumunun küresel finans sektörlerini sarsması ve petrol talebi endişelerini artırmasının ardından üç haftalık kazanç serisini sonlandırdı.

Suudi Arabistan ve Rusya'nın ek arz kesintilerini yıl sonuna kadar uzatmasının ardından dördüncü çeyrekte geniş bir ham petrol arz açığı yaşanacağı tahminleri üzerine fiyatlar önceki üç hafta içinde %10'dan fazla yükselmişti.

Geçtiğimiz hafta Moskova, iç piyasayı istikrara kavuşturmak amacıyla çoğu ülkeye benzin ve dizel ihracatını geçici olarak yasakladı ve Kuzey Yarımküre kışa girerken özellikle kalorifer yakıtı için düşük ürün arzı endişelerini körükledi.

Petrol piyasası analiz sağlayıcısı Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari, "Rusya'nın akaryakıt ihracat yasağı haberi şimdilik fiyatlanmış gibi görünüyor, ancak küresel petrol arz sıkışıklığının alt akıntısı derinlemesine devam ediyor, dizel kıtlığına yoğun bir şekilde odaklanılması ve beklenmedik LNG arz kesintilerine ilişkin korkuların özellikle Avrupa piyasalarında devam etmesi muhtemel" dedi.

Baker Hughes'un Cuma günü yayınladığı haftalık rapora göre, Amerika Birleşik Devletleri'nde faaliyet gösteren petrol sondaj kulesi sayısı, fiyatlardaki artışa rağmen geçen hafta sekiz adet azalarak 507'ye geriledi ve Şubat 2022'den bu yana en düşük seviyeye indi.

Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin'den bu hafta daha iyi ekonomik veriler geleceği beklentisi de havayı yükseltti. Ancak analistler, petrol fiyatlarının geçen hafta ulaştığı Kasım 2022 zirvelerinde teknik dirençle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Goldman Sachs analistleri, Çin'in imalat sektörünün Eylül ayında genişleme moduna dönmesinin beklendiğini ve satın alma imalat endeksinin Mart ayından bu yana ilk kez 50'nin üzerine çıkmasının tahmin edildiğini söyledi.

Olumlu bir işaret olarak, Çin'in petrol talebi kısmen uluslararası uçuşlar için jet yakıtı talebindeki kademeli toparlanma nedeniyle geçen hafta günlük 0,3 milyon varil (bpd) artarak 16,3 milyon bpd'ye yükseldi.

İlgili Haberler