Petrol kısıntısı kararı ile petrolde 7 ayın en hızlı rallisi yaşanıyor

Petrol kısıntısı kararı ile petrolde 7 ayın en hızlı rallisi yaşanıyor

Petrol piyasalarında OPEC+ koalisyonunun agresif üretim kesintisi kararının etkisiyle Mart ayından bu yana en hızlı ralli yaşandı.

A+A-

Petrol piyasaları hareketli bir haftayı geride bırakıyor.

OPEC+'nın agresif üretim kesintisi kararın etkisiyle ABD ham petrolü bu hafta yüzde 11'e varan yükseliş kaydetti. Haftanın son işlem gününde ABD ham petrolü 88, Brent petrol 94 dolar civarında dengelendi.

OPEC üyeleri ile Rusya’nın da dahil olduğu petrol üreticisi ortaklarının (OPEC+) günde 2 milyon varille pandeminin başından bu yana en büyük üretim limiti kesintisini gerçekleştirme kararı alması ABD’nin tepkisini çekerken, bazı kurumlar petrol fiyatları için yılsonu beklentilerini yükseltmişti.

Beyaz Saray açıklamasında, ABD Başkanı Joe Biden’ın OPEC+’ın “basiretsiz kararından üzüntü duyduğu” ve enerji şirketlerine benzin fiyatlarını düşürmeye devam etmeleri çağrısında bulunduğu belirtildi.

Beyaz Saray Basın Sekreteri Karine Jean-Pierre de “hata” olarak değerlendirdiği kararın, petrol kartelinin ABD ve batıya karşı Rusya ile aynı safta olduğunu açık bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi.

Öte yandan Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, Avrupa Birliği’nin Rus petrolüne fiyat tavanı uygulama çabalarının geri tepeceğini ve ülkenin üretiminde geçici bir kesintiye yol açabileceğini ifade etti. Viyana’daki OPEC+ toplantısının ardından konuşan Novak, ülkesinin fiyat tavanı uygulamasını benimseyen ülkelere petrol satmayacağı uyarısını yineledi.

Goldman Sachs da dördüncü çeyrek Brent petrol fiyat tahminini 10 dolar artışla varil başına 110 dolar’a çıkardı. Bankanın Enerji Araştırma Direktörü Damien Courvalin, arz tarafındaki tüm gelişmelerin bu yılın sonu için daha yüksek petrol fiyatlarına işaret ettiğini belirtti. UBS analistleri de Brent petrolün varilinin gelecek çeyreklerde 100 doların üzerine tırmanacağını öngördü.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler