Piyasalarda gözler TCMB'nin faiz kararında

Piyasalarda gözler TCMB'nin faiz kararında

Yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı, yurt dışında ise ABD GSYH, haftalık işsizlik başvuruları ve Chicago Fed ulusal aktivite endeksi verileri izlenecek.

A+A-

Türkiye'de piyasaların gözü TCMB'nin alacağı faiz kararına çevrilirken, faiz oranının sabit tutulması bekleniyor. Diğer yandan yurt dışında da piyasalar karışık seyir halinde. Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Portekiz Merkez Bankası Başkanı Mario Centeno, ECB'nin kısa vadede daha fazla faiz artırımı yapmasının "kaçınılmaz" olduğunu söyledi.

Goldman Sachs analistlerine göre ABD dolarının, Japonya Merkez Bankası'nın 10 yıl vadeli Japon devlet tahvilinin getiri bandının üst sınırını yüzde 0,50'ye yükseltmesine rağmen Japon yeni karşısında değer kazanmaya devam etmesi büyük olasılık. 

Ukrayna Başkanı Zelenskiy haftalardır gizlilikle yapılan hazırlıkların ardından bugün ABD Başkanı Biden’ı Beyaz Saray’da ziyaret etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna’ya içerisinde Patriot hava savunma sistemlerinin dahil olduğu 1,85 milyar dolarlık askeri yardım yapılacağı duyuruldu.

Japon hükümeti, yüksek işletme harcamalarını ve devam eden ücret artışlarının tüketimi desteklemekte olduğunu işaret ederek 2023 malı yılı için GSYH büyüme tahminini yukarı yönlü revize etti. Ancak hükümet, enflasyon beklentisini yüzde 2'nin altında tutmayı sürdürdü.

Kafein Yazılım, Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye 2022 Programı'nda ilk 50 şirket arasında yer aldı.

ARD Bilişim, Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye 2022 programında ilk 50 şirket arasında yer aldı ve üst üste 7 yıl dereceye girme başarısı gösterdi.

Migros, Rekabet Kurulu idari para cezası uygulamamış olsa da kanunun ihlal edildiğine ilişkin hükmün iptali istemiyle yargıya başvuracağını bildirdi.

JCR Eurasia Rating, Tat Gıda'nın uzun vadeli ulusal notunu "AA+ (tr)", kısa vadeli ulusal notunu "J1+ (tr)", görünümlerini ise "Stabil" olarak teyit etti.

Anadolu Isuzu, Saha Kurumsal ile Kurumsal Yönetim İlkelerine Uyum Derecelendirmesi Hizmet Sözleşmesi imzaladı.

QNB Finansbank, Cigna Sağlık'ın %51'ine denk gelen hissenin devir işlemlerinin tamamlandığını bildirdi.

Esenboğa Elektrik'in bağlı ortaklık Margün Enerji sermayesindeki payı %75,873 sınırına ulaştı.

Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında OTTO.E ve VKING.E payları 22/12/2022 tarihli işlemlerden (seans başından) 20/01/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar emir iletim kanalları kısıtlanarak (internet emir yasağı ile) işlem görecek.

Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında OZSUB.E payları 22/12/2022 tarihli işlemlerden (seans başından) 20/01/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar emir paketi tedbiri ile işlem görecek.

Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında DITAS.E, OSMEN.E ve OZGYO.E payları 22/12/2022 tarihli işlemlerden (seans başından) 20/01/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecek.

Yurt İçi Gündem

Haftanın beklenen gündemi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) faiz kararı olacak. TCMB, son dört toplantıda toplam 500 baz puanlık faiz indirimi kararı alarak, repo faizini yüzde 9,00 seviyesine indirmişti. ForeksHaber anketine katılan 17 ekonomistin tamamı faizin değiştirilmeyeceğini öngördü (14.00). 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, rezervler ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu öncelikli olarak izlenecek (14.30).

Yurt Dışı Gündem

Asya-Avustralya
 

Güne Güney Kore'den gelecek üretici enflasyonu rakamlarıyla başlanacak. Üretici fiyatları en son aylık yüzde 0,5 artışla, yıllık yüzde 7,3 seviyesine geldi.

Japonya'nın haftalık menkul verileri ile öncü göstergeler endekis nihai sonuçları yayımlanacak (02.50, 08.00). 

Bölgenin faiz kararı Endonezya'dan gelecek; Endonezya Merkez Bankası(BI), faiz kararını açıklayacak. BI, son üç toplantısında faizde 50'şer baz puan artışa gitti (10.30). 

Avrupa
 

İngiltere'nin üçüncü çeyrek döneme ilişkin GSYH, cari denge ve işletme yatırımları verileri yayımlanacak. Öncü verilerle GSYH dönemsel yüzde 0,2 gerilerken, yıllık yüzde 2,4 artış gösterdi (10.00). 

İtalya'nın sanayi satış rakamları ve üretici fiyatları açıklanacak (12.00, 13.00). 

Amerika
 

ABD'nin yılın üçüncü çeyrek dönemine ilişkin nihai GSYH rakamları yayımlanacak (16.30).

Aynı saatte haftalık işsizlik başvuruları ve Chicago Fed ulusal aktivite endeksi verileri de takip edilecek. 

ABD'nin izlenecek diğer verileri Conferance Board öncü göstergeler endeksi, doğal gaz stokları, Kansas Fed imalat endeksi olacak (18.00, 18.30, 19.00).

Kanada Hazinesi'nin 10 yıllık tahvil ihalesi de takvimde yer alıyor. En son 10 yıllık tahvilin ortalama faizi yüzde 3,621 seviyesinde oluştu (20.00).

İlgili Haberler