Portekiz Huawei'yi 5G ağlarından tamamen çıkaracak

Portekiz Huawei'yi 5G ağlarından tamamen çıkaracak

Portekiz'in siber güvenlik konseyi, Batılı olmayan (Huawei gibi) tedarikçilerden yerel ağlara yönelik "yüksek risk" uyarısında bulundu.

A+A-

Portekiz, Huawei ve diğer Çinli firmaların 5G kurulumlarına katılmasını etkin bir şekilde yasaklayan en son ülke olabilir. Bloomberg'in haberine göre Portekiz hükümeti bu hafta yerel taşıyıcıların Avrupa Birliği dışındaki tedarikçilerden veya Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) veya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OCED) üyesi olmayan ülkelerden 5G ekipmanı tedarik etmelerinin yasaklanmasını tavsiye etti.

Portekiz Siber Güvenlik Yüksek Konseyi'nin Perşembe günü paylaştığı bir bildiride hükümet, bu yetki alanlarının dışındaki firmaların ülkenin kablosuz ağlarının güvenliği için "yüksek risk" oluşturduğunu söyledi. Belgede özellikle Huawei'nin adı geçmiyor ancak Çin'in NATO, OCED ya da AB üyesi olmaması nedeniyle, ZTE gibi diğer Çinli tedarikçilerle birlikte şirketin de, ülke kabinesinin güvenlik konseyinin tavsiyesini onaylaması halinde Portekiz'in 5G ağlarına katılması fiilen engellenmiş olacak.

Bir Huawei sözcüsü Financial Times'a yaptığı açıklamada "Huawei'nin bu konu hakkında önceden bilgisi yoktur ve bu konuda kendisine danışılmamıştır" dedi. "Geçtiğimiz yirmi yıl boyunca Huawei, kablosuz ağlar kurmak ve milyonlarca insanı birbirine bağlayan kaliteli hizmetler sunmak için Portekizli taşıyıcılarla birlikte çalıştı. Yürürlükteki tüm yasa ve yönetmeliklere uymaya ve ürün ve hizmetlerimize güvenen Portekizli müşterilerimize ve iş ortaklarımıza hizmet etmeye devam edeceğiz." sözlerini kaydetti.

Çinli şirketlerin 5G ağlarına katılmasını yasaklamak, Doğu Asya'nın süper gücüyle yıllardır yakın ilişkilere sahip olan Portekiz için ani bir geri dönüş olabilir. Financial Times'ın da belirttiği gibi Portekiz son yıllarda Çin yatırımlarının kişi başına en büyük alıcılarından biri oldu. Ülkenin en büyük kablosuz taşıyıcısı olan Altice Portugal, 2018 yılında 5G sunumunun bir kısmında Huawei ekipmanlarını kullanmak üzere bir anlaşma imzaladı. Portekiz bir yasakla ilerlerse, Kanada'ya ve yakın zamanda şirketin 5G ağlarına katılmasını yasaklayan Danimarka, İsveç, Estonya, Letonya ve Litvanya da dahil olmak üzere bir avuç diğer Avrupa ülkesine katılacak.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler