Ripple Labs'ten XRP token davasında tarihi zafer

Ripple Labs'ten XRP token davasında tarihi zafer

Ripple Labs'in XRP tokenini halka açık borsalarda satarak federal menkul kıymetler yasasını ihlal etmediğine karar veren ABD'li yargıç XRP'nin değerinin yükselmesine neden olan kripto para birimi endüstrisi için dönüm noktası niteliğinde bir zafer kazandı

A+A-

Refinitiv Eikon verilerine göre XRP Perşembe günü öğleden sonra geç saatlere kadar %75 artış gösterdi.

ABD Bölge Yargıcı Analisa Torres'in kararı, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından açılan bir davada bir kripto para şirketi için ilk galibiyet oldu - ancak SEC'e de kısmi bir zafer kazandırdı.

Karar davanın gerçeklerine özgü olsa da, ürünlerinin düzenleyicinin yetki alanına girip girmediği konusunda SEC ile mücadele eden diğer kripto firmaları için muhtemelen cephane sağlayacak.

Bir SEC sözcüsü, ajansın, hakimin Ripple'ın XRP'yi doğrudan sofistike yatırımcılara satarak federal menkul kıymetler yasasını ihlal ettiğine hükmettiği kararın bir kısmından memnun olduğunu söyledi.

Kesin hüküm verildikten sonra ya da hakim daha önce izin verirse kararın temyiz edilmesi mümkün.

SEC sözcüsü, düzenleyici kurumun kararı gözden geçirmekte olduğunu söyledi.

Ripple İcra Kurulu Başkanı Brad Garlinghouse verdiği bir röportajda kararı "Ripple için ama daha da önemlisi ABD'deki genel sektör için büyük bir kazanç" olarak nitelendirdi.

ABD'nin en büyük kripto borsası Coinbase, platformunda XRP ticaretine yeniden izin vereceğini söyledi.

Coinbase baş hukuk sorumlusu Paul Grewal Twitter'da "Yargıç Torres'in düşünceli kararını okuduk. Analizimizi dikkatle gözden geçirdik. Yeniden listeleme zamanı geldi" dedi.

Ne olmuştu?

SEC, şirketi ve mevcut ve eski üst düzey yöneticilerini, Ripple'ın kurucularının 2012 yılında yarattığı XRP'yi satarak 1,3 milyar dolarlık kayıtsız menkul kıymet arzı gerçekleştirmekle suçlamıştı.

Dava, SEC'in kripto tokenlerin büyük çoğunluğunun menkul kıymet olduğu ve katı yatırımcı koruma kurallarına tabi olduğu iddiasına itiraz eden kripto para sektöründe yakından izlendi. Kurum, çeşitli tokenlerin menkul kıymet olduğunu iddia ederek 100'den fazla icra kripto davası açtı, ancak bunların çoğu uzlaşmayla sonuçlandı.

Mahkemeye intikal eden birkaç davada hakimler, söz konusu kripto varlıklarının, emtia gibi varlıklardan farklı olarak sıkı bir şekilde düzenlenen, ihraççıları tarafından SEC'e kaydedilmesi gereken ve yatırımcıları potansiyel riskler hakkında bilgilendirmek için ayrıntılı açıklamalar gerektiren menkul kıymetler olduğu konusunda SEC ile hemfikir oldular.

Torres, Ripple'ın halka açık kripto para borsalarındaki XRP satışlarının yasa kapsamında menkul kıymet teklifi olmadığına karar verdi, çünkü alıcıların Ripple'ın çabalarına bağlı makul bir kâr beklentisi yoktu.

Bu satışların "kör teklif/satış işlemleri" olduğunu ve alıcıların "ödedikleri paranın Ripple'a mı yoksa başka bir XRP satıcısına mı gittiğini bilemeyeceklerini" söyledi.

Torres, ABD Yüksek Mahkemesi'nin bir kararını uygulayarak, "kârın yalnızca başkalarının çabalarından elde edileceği ortak bir girişime yapılan para yatırımının" yatırım sözleşmesi adı verilen bir tür menkul kıymet olduğunu söyledi.

Torres, Garlinghouse ve kurucu ortak ve eski CEO Chris Larsen tarafından kripto para platformlarında yapılan XRP satışlarının ve çalışanlara ödenen tazminat da dahil olmak üzere diğer dağıtımların da menkul kıymet içermediğine karar verdi.

Torres, şirketin hedge fonlara ve diğer sofistike alıcılara yaptığı 728,9 milyon dolarlık XRP satışının kayıtsız menkul kıymet satışı anlamına geldiğini tespit ettiği için SEC kısmi bir zafer kazandı.

Torres, Ripple'ın kurumsal yatırımcılara yönelik pazarlamasının, şirketin dijital varlığın arkasındaki blok zinciri altyapısını geliştirme çabalarına bağlı olan "XRP için spekülatif bir değer önerisi sunduğunu" açıkça ortaya koyduğuna karar verdi.

Garlinghouse ve Larsen'in şirketin yasaları ihlal etmesine yardım edip etmediklerine jürinin karar vermesi gerektiğini ve sanıkların duruşmada XRP'nin bir kripto para birimi olduğuna dair "adil bir bildirim" yapmadıklarını iddia edemeyeceklerini söyledi.

Torres "Yasa, SEC'in tüm potansiyel ihlalcileri bireysel veya sektörel düzeyde uyarmasını gerektirmiyor" dedi.

Katten Muchin Rosenman'ın avukatlarından Gary DeWaal, kararın Coinbase'in kendi SEC davasıyla mücadelesinde yardımcı olması gerektiğini söyledi.

Piyasa tepkisinin, kararın "sektör için muazzam bir olay" olduğunu gösterdiğini söyledi.

Hem Ripple hem de Coinbase davaları, kayıt gerekliliklerine ve belirli dijital varlıkların ABD yasalarına göre menkul kıymet olup olmadığına odaklanıyor.

Kripto endüstrisi, tokenler için net kurallar sağlamak üzere mevzuat çağrısında bulundu ve karar, Kongre'ye dijital varlıkların durumunu netleştirmesi için yeni çağrılar getirdi.

Temsilciler Meclisi Çoğunluk Kamçısı Cumhuriyetçi Tom Emmer, Twitter'da yaptığı bir paylaşımda, kararın "bir token'ın parçası olabileceği ya da olmayabileceği bir yatırım sözleşmesinden ayrı ve farklı olduğunu" ortaya koyduğunu söyledi.

Emmer "Şimdi bunu kanun haline getirelim" dedi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler