Rusya'dan Apple hakkında çok ciddi iddia: Bizi izliyor!

Rusya'dan Apple hakkında çok ciddi iddia: Bizi izliyor!

Rusya, Apple'ın önemli kişileri takip etmek için NSA'a özel çalışma yaptığını açıkladı

A+A-

Rusya, teknoloji devi Apple'ın ABD'ye, binlerce iPhone kullanıcısını takip etme imkanı sağladığını öne sürdü.. Rusya, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın, (NSA) Apple tarafından ABD'nin kullanımı için oluşturulan iPhone "arka kapı"ları ile Rus yetkililerini ve sivillerini izlediğini iddia etti.

NSA geçmişte, Apple'ın kullanıcı verilerine erişim izni vermemesini eleştirmişti. Şimdi ise durum değişti ve Rusya Federal Güvenlik Ofisi (FSB), Apple'ın NSA'ya arka kapı erişimi sağladığını ileri sürüyor.

Reuters'a verdiği demeçte FSB, NSA'nın, bu arka kapılara ulaşabilmek için daha önce bilinmeyen zararlı yazılımlar kullandığı bir planını ifşa ettiklerini ifade etti. Ancak NSA tarafından, eğer zaten arka kapı erişimi varsa neden zararlı yazılımlara başvurulduğu netlik kazanmış değil. FSB, Rusya'daki birkaç bin iPhone'a virüs bulaştığını iddia ediyor.

Reuters'ın incelediği bir açıklamada FSB, "Amerikan özel servislerinin Apple mobil cihazlarını kullanan bir istihbarat eylemini açığa çıkardık" ifadesini kullanıyor. Ayrıca, "[Apple] Amerikan istihbarat kurumlarına, Beyaz Saray'ın ve Rusya karşıtı faaliyetlerde bulunanların ve kendi vatandaşlarının ilgisini çeken kişileri takip etmek için geniş bir fırsat yelpazesi sunuyor" dedi.

İddialara göre bu "istihbarat eylemi", sadece yerli Rus vatandaşlarını değil, aynı zamanda Rusya'da bulunan İsrail, Suriye ve Çinli diplomatların iPhone'larını da hedef alıyor.

FSB, NSA'nın bu planını, ülkenin liderlerinin güvenliğini sağlayan bir kurum olan Rusya Federal Muhafız Servisi'nin yardımıyla tespit ettiklerini iddia ediyor. 

Konu hakkında ne Apple ne de NSA açıklama yapmadı.

 

İlgili Haberler