S&P 500 dokuz aylık yükselişiyle 2022'deki kayıplarını silmek üzere

S&P 500 dokuz aylık yükselişiyle 2022'deki kayıplarını silmek üzere

S&P 500 dokuz aylık yükselişin ardından 2022'deki kaybını silmeye yaklaştı.Riskli varlıklardaki kazançlar yumuşak iniş konusunda artan iyimserliği yansıtıyor.

A+A-

O zamanlar mantıklıydı. Jerome Powell enflasyona karşı savaş açmıştı. Tahvil piyasası korkunç uyarılar veriyordu. Neredeyse herkes resesyonun yaklaştığını görüyordu.

Yine de başlamasının üzerinden 20 aydan daha az bir süre geçmesine rağmen, S&P 500'ü içine alan ayı piyasasının tamamen silinmesine sadece 260 puan kaldı. Varlıklar arası momentumdan taşımacılık şirketlerine kadar her şeyi takip eden grafik formasyonları, sorun habercisi olmaktan ziyade, gelişen ekonomik canlılığın bir resmini çiziyor.

ABD ekonomisinden gelen bazı sinyallerin artık eskisi kadar canlı olmaması - ve Fed politika yapıcılarının enflasyon konusunda o zaman olduğundan çok daha az endişeli görünmesi - hisse senetlerini 10 hafta içinde sekizinci kez yükselten yatırımcılar için bir sıkıntıdan başka bir şey değil. İyimserlik devam ederse, geçen yılki ayı piyasası, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana üç öncekinden daha hızlı çözülme şansına sahip.

MDP Düşük Volatilite Fonu'nun eş yöneticisi Dennis Davitt, "Fed'in yumuşak inişi gerçekten gerçekleştirmiş olması ve herkesin hisse senetlerinde düşük ağırlığa maruz kalması beni şaşırttı," dedi ve kısa süre önce pozisyonlarını daha fazla piyasa yükselişine hazırlanmak için ayarladı.

İstihdam artışı, tüketici harcamaları ve kurumsal kazançların kıyamet tellallarına meydan okumasıyla son dokuz ayda hisse senedi değerlerine neredeyse 10 trilyon dolar geri kazandırıldı. Ekim ayındaki dip seviyesinden %27 yükselen S&P 500, Ocak 2022'de ulaştığı tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 4.796,56'yı geri almaya şu anda yaklaşık %5 uzaklıkta.

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, endeks Eylül ayına kadar bir gidiş dönüşü tamamlarsa, önceki 12 döngünün ortalamasından iki kat daha hızlı bir şekilde tam bir toparlanma gerçekleştirmiş olacak.

Neredeyse tamamen bir avuç teknoloji devi tarafından yönlendirilen bir ralli olarak başlayan süreç, resesyon korkularının azalmasıyla sektörler arası bir yükselişe dönüştü. Küçük ölçekli şirketlerden enerji ve bankalara kadar, ekonomik açıdan hassas hisseler son yükselişin itici gücü oldu.

Şüpheciler, yaygın olarak izlenen bir resesyon göstergesini - Hazine tahvillerindeki ters verim eğrisini - ekonominin ormandan çıkmadığına dair bir uyarı olarak işaret etmeye devam ederken, hisse senedi piyasası farklı bir hikaye anlatıyor.

En son kanıt, taşımacılık ve sanayi hisselerindeki senkronize kırılmalardan geliyor. Dow Jones Endüstriyel Ortalaması son altı yılın en uzun kazanç serisi olan 10 gün üst üste yükselirken, havayolu, demiryolu ve kamyon şirketlerini takip eden benzer bir ölçüm de dört hafta üst üste yükseldi. Bu süreçte her ikisi de geçen yılın başından bu yana en yüksek seviyelerine ulaştı.

Dow Teorisi adı verilen ve her iki grubun da gelecekteki ekonomik büyümenin habercisi olduğunu öne süren yüzyıllık bir grafik tekniğinin taraftarlarına göre, eş zamanlı güçlenme bir yükseliş işareti.

Marketfield Asset Management İcra Kurulu Başkanı Michael Shaoul, "Momentumun kendi kendini beslemek gibi bir alışkanlığı var. Kendimizi biraz daha rahat hissettiğimiz nokta, rallinin ekonomik olarak en hassas sektörleri kapsayacak şekilde genişlemesi." dedi.

Getiri eğrisinden gelen alarmı dikkate almayan tek varlık hisse senetleri değil. Petrol ilk yarıdaki düşüşün ardından toparlanarak varil başına 75 doların üzerine çıkarken, kredi spreadleri son dört ayın en düşük seviyesine geriledi.

Yatırımcıların 2023'e girerken akıllarında olan korkutucu senaryoların pek azı şu ana kadar gerçekleşti. Birden fazla bölgesel kredi kuruluşu iflas etse de, hükümet çöküşü engellemek için acele etti ve şimdi büyük bankaların mali sonuçları büyük ölçüde beklentileri aşıyor. KBW Banka Endeksi son 14 ayın en iyi haftasında %6'dan fazla artış gösterdi.

Temel dayanıklılık ekonomistleri resesyon çağrılarını yeniden düşünmeye zorlarken Wall Street stratejistlerini S&P 500 için yılsonu fiyat hedeflerini yükseltmeye sevk ediyor.

İsteksiz ya da değil, ayılar birer birer pes ediyor. 2022'deki satışların ardından hisse senetlerinde açığa satış yapan bilgisayar güdümlü fonlar ilk teslim olanlar arasında yer aldı.

Morgan Stanley'in satış ve ticaret masasının tahminine göre, trend takipçilerinden volatilite odaklı fonlara kadar, sistematik yöneticiler yalnızca ilk yarıda toplam 280 milyar dolarlık küresel hisse senedi satın aldı. Bu hafta, risk iştahının bir ölçüsü olan net hisse senedi kaldıraçları 2020'nin başından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Başlangıçtaki bazı dirençlerin ardından, hisse senedi toplayan yatırımcılar kısa pozisyonlarını azaltmaya ve uzun pozisyonlar eklemeye başladı. Morgan Stanley'in ana aracılık birimi tarafından takip edilen hedge fonlar geçen hafta net kaldıraçlarının Şubat 2022'den bu yana ilk kez %50'yi aştığını gördü.

Rockefeller Global Family Office'in baş yatırım yetkilisi Jimmy Chang "Bu momentum odaklı bir piyasa. Bunun ne zaman duracağını söylemek zor. Ama biraz köpüklü gibi geliyor. Ben hala temelde, en azından rakamlara baktığımda, bazı riskler olduğunu düşünüyorum." dedi.

Chang sürekli bir endişe duygusu içinde yalnız değil. Bank of America Corp. tarafından para yöneticileri arasında yapılan son ankete göre nakit varlıkları %5,1'den %5,3'e yükseldi. Bu arada, korunma talebi, iki yıllık bir süre boyunca hisse senedi kayıplarının %100'üne karşı koruma sağlamayı amaçlayan yeni bir borsa yatırım fonunun arz edilmesine yol açtı.

Gerçekten de endişe listesi uzun. Değerlemeler gerilmiş durumda. Enflasyon yapışkan olabilir ve Fed faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutabilir. Belki gecikmiş olsa da resesyon tehdidi hala devam ediyor. Ve iflas başvuruları artıyor.

Bespoke Investment Group'un kurucularından Paul Hickey, "Piyasalar bir endişe duvarına tırmanıyor ve bazen yatırımcılar ne kadar çok konuda endişelenirse, ileriye dönük getiriler o kadar iyi oluyor" dedi.

İlgili Haberler