Japon yeni değerini yitiriyor dolar yeniden güçleniyor

Japon yeni değerini yitiriyor dolar yeniden güçleniyor

Japonya Merkez Bankası'nın gevşek politikayı sürdürmesi beklenirken Yen değer kaybediyor, dolar kazanıyor.

A+A-

Reuters'in Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) ABD ve Avrupa'yı da kapsayan yoğun bir merkez bankası toplantıları haftası öncesinde önümüzdeki hafta temel getiri kontrol politikasını değiştirmeme eğiliminde olduğunu bildirmesinin ardından yen Cuma günü dolar karşısında değer kaybetti.

Konu hakkında bilgi sahibi beş kaynak, BoJ politika yapıcılarının politikayı değiştirmeden önce ücretlerin ve enflasyonun yükselmeye devam ettiğinden emin olmak için daha fazla veriyi incelemeyi tercih ettiğini söyledi. Raporda, merkez bankası içinde bir fikir birliği olmadığı ve kararın hala yakın bir görüşme olabileceği belirtildi.

New York'taki OANDA'da kıdemli piyasa analisti olan Edward Moya, "Tüm beklentiler, getiri eğrisi kontrolünü olduğu gibi korumaları ve faiz oranlarında değişiklik yapmamaları, ancak belki enflasyon görünümlerini biraz yükseltmeleri yönünde" dedi.

Ancak Moya, "bir sürprizle karşılaşma ihtimalimiz masada kalmaya devam etmeli" dedi ve ekledi: "BOJ'un politika değişikliğine gitmesi için zaman daraldığı için BOJ'un yapacağı açıklama potansiyel olarak piyasaları hareketlendirecek önemli bir olay olacak."

Enflasyonun bir yıldan uzun bir süredir BoJ'un hedefini aşmasıyla birlikte piyasalar, merkez bankasının 27-28 Temmuz toplantısı gibi erken bir tarihte getiri eğrisi kontrolünü değiştirebileceği spekülasyonuyla kaynıyor.

Cuma günü erken saatlerde açıklanan verilere göre Japonya'nın çekirdek enflasyonu %3,3'e yükselerek medyan piyasa tahminiyle eşleşti ancak BoJ'un %2'lik hedefinin önünde kaldı.

Dolar, daha önce 10 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviye olan 141,95'e ulaşmasının ardından %1,24 değer kazanarak 141,81 yen oldu. Dolar, 30 Haziran'da ulaştığı ve 10 Kasım'dan bu yana en yüksek seviye olan 145,07 seviyesinin hemen altında işlem görüyor.

Dolar, Japon para birimi karşısında Ekim ayından bu yana %2,22 ile en iyi haftalık yüzde kazancını elde etme yolunda ilerliyor.

Societe Generale'de döviz ve kurlardan sorumlu kurumsal araştırma müdürü Kenneth Broux, Cuma günü yende yaşanan sert hareketin Japonya Maliye Bakanlığı'nı para birimini desteklemek için kamuoyuna daha fazla açıklama yapmaya sevk edebileceğini söyledi.

Broux, "Bu durum Maliye Bakanlığı üzerindeki baskıyı yeniden arttırıyor," dedi.

Ülkenin en üst düzey döviz diplomatı Masato Kanda'nın Cuma günü yaptığı açıklamaya göre, Japon yetkililer döviz piyasasındaki aşırı dalgalanmayla başa çıkmak için tüm seçenekleri değerlendirecek.

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'daki merkez bankası toplantıları da önümüzdeki hafta yapılacak ve Fed ile Avrupa Merkez Bankası'nın faiz oranlarını 25 baz puan artırması bekleniyor.

Yatırımcılar, ABD merkez bankasının faiz artırımına devam edip etmeyeceğine ilişkin ipuçları için Çarşamba günü faiz kararının ardından Fed Başkanı Jerome Powell'ın yorumlarına odaklanacak.

Moya, Powell'ın büyük olasılıkla "opsiyonelliği masada tutacağını - gelecek haftaki toplantıdan sonra gerçekleşecek iki enflasyon raporu varken Eylül ayına bağlı kalmaları için bir neden olmadığını" söyledi.

Fed fonları vadeli işlem traderları bu yıl 33 baz puanlık ek sıkılaştırma fiyatlıyor ve faizlerin Kasım ayında %5,41 ile zirve yapması bekleniyor.

DWS ABD ekonomisti Christian Scherrmann, "Bu döngüde son faiz artışını görebiliriz, ancak herhangi bir güvercin pivot uzak görünüyor" dedi.

Doların altı büyük rakip karşısında değerini takip eden dolar endeksi %0,30 artışla 101,06 seviyesine yükseldi. Endeks, iki ayın en büyük yükselişi olan haftalık %1,14 kazanç yolunda ilerliyordu.

Euro, dolar karşısında %0,05 düşerek 1,1123 dolar seviyesine geriledi.

Pound, dolar karşısında altıncı günde de düştü - geçen Eylül ayından bu yana en uzun günlük kayıp serisi - ve son olarak %0,07 düşüşle 1,2859 dolar oldu.

İngiltere'de tüketici harcamalarının Haziran ayında beklenenden daha güçlü olduğunu gösteren verilerin ardından Cuma günü erken saatlerde kısa bir sıçrama yaptı.

Bu haber toplam 617 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler