S&P 500, Fed kararı sonrası bu hafta nasıl seyredecek?

S&P 500, Fed kararı sonrası bu hafta nasıl seyredecek?

Fed Başkanı Jerome Powell'ın şahin tondaki açıklamalarına karşın S&P 500'de yükseliş Cuma günü de devam etti. Peki yeni hafta S&P 500 nasıl seyredecek?

A+A-

İş Yatırım S&P 500 ile ilgili beklentilerini paylaştı. Buna göre faizlerin beklentiler dahilinde sabit tutulduğu 2024 yılının ilk FOMC toplantısı ardından Powell’ın Mart ayında faiz indirimi beklemediği açıklaması geçtiğimiz hafta endekslerde hafta ortasında sert satışlara neden oldu. Piyasaların Fed nezdindeki faiz indirim senaryolarına rağmen ISM İmalat ve İstihdam verilerindeki yukarı yönlü sürprizler de beklentilerin ötelenmesine neden olurken, yeni zirve arayışına devam eden S&P 500 endeksinin yardımına bu sefer Muhteşem Yedili’den Meta Platforms ve Amazon yetiştiler.

Sadece Cuma günkü seansta +20% değer kazanan Meta Platforms’un etkisinde S&P 500 haftayı +1,4%’lük yükselişle yeni zirvesinde kapatırken, 52 haftalık zirvesine ulaşan Nasdaq endeksi de +1.1% değer kazandı. S&P 500’de haftalık performanslarda da ilk sırayı Perşembe günkü seans kapanışı ardından yıl sonu rakamlarını açıklayan Meta Platforms (META) aldı. Yapay zekanın yönlendirmeleriyle artan etkileşimlerin etkisinde reklam gelirlerinin öne çıktığı yıl sonu bilançosunda piyasa beklentilerinin üzerinde rakamlar açıklayan Meta Platforms, ilk çeyreğe yönelik ciro beklenti aralığını piyasadaki rakamların üzerinde belirledi. Hisse başına 50 cent olacak şekilde ilk kez temettü ödeyeceğini açıklayan şirket ayrıca toplam $50 milyarlık geri alım programını da açıkladı. Geçtiğimiz haftanın önemli bilançoları arasında yer alan ve sene başından beri analistlerin tahminlerini aşağı revize ettiği Muhteşem Yedili’den Apple (AAPL) ve Alphabet (GOOGL) ise beklentileri karşılayamazken, her iki hisse endekslerdeki pozitif momentuma rağmen haftayı düşüşle sonlandırdılar.

Piyasalardaki Mart ayı faiz indirim fiyatlamalarına rağmen FED’in politika değişikliğinde dikkatli olması gerektiği vurgusunu yapan Powell’ın katıldığı, geçtiğimiz hafta Perşembe günü çekilen ve Pazar günü yayınlanan 60 Minutes adlı televizyon programındaki açıklamaları yeni bilgiler içermedi. Kuvvetli veriler ve Powell’ın açıklamalarıyla Mart beklentilerinin ötelendiği piyasalarda haftanın ilk işlem günü Çin piyasalarında devam eden satışların etkisinde Asya seansında vadeli kontratlarda binde iki seviyelerinde değer kayıpları etkili olmakta. Ekonomik veri takviminin sakin olduğu yeni haftanın tek önemli veri açıklaması ise bugün TSİ 18:00’de yayınlanacak olan Ocak ayı ISM Servis endeksi olacak. Şirket bazlı gelişmelerde ise bilanço açıklamaları yine öne çıkmaya aday. Ancak, piyasa etkisi açısından Muhteşem Yedili’den Microsoft, Apple, Amazon, ve Meta Platforms’un geçtiğimiz hafta açıkladıkları bilançolar ardından yeni hafta ikincil öneme sahip şirket bilançoları takvimde yer almakta. S&P 500’den 104 şirketin yıl sonu rakamlarını açıklayacağı haftanın en önemli bilançosu son çeyrekte abone sayısında piyasa beklentilerinin oldukça üzerine rakamları açıklayan Netflix’e online platformuyla rakip olmaya çalışan Walt Disney (DIS) tarafından gelecek.

Haftanın öne çıkabilecek bilanço açıklamaları;

Pazartesi – Tyson Foods (TSN), McDonald’s (MCD), Caterpillar (CAT),

Salı – GE Healthcare (GEHC), Eli Lilly (LLY), Chipotle (CMG), Gilead (GILD), Enphase (ENPH), Amgen (AMGN),

Çarşamba – Ford (F), Bunge (BG), Uber (UBER), Walt Disney (DIS), Everest Group (RE), Wynn Resorts (WYNN), PayPal (PYPL),

Perşembe – ConocoPhillips (COP), Philip Morris (MO), Expedia (EXPE), Take Two Interactive (TTWO).

Teknik olarak bakıldığında geçtiğimiz hafta Bollinger orta bandından destek bulan S&P 500 haftalık kapanışı yeni zirvesinde kapattı. S&P 500 psikolojik 5000 direnci öncesinde kendisine yeni sınırlar çizmeye devam ederken, 4950 trend çizgisinin altındaki kapanışlarda Bollinger desteği 4830 seviyesinde bulunuyor. Bu seviyenin altında ise endeksin 50 günlük hareketli ortalaması Cuma günkü kapanışın -4.7% altında 4725’te yer alıyor. Cuma günü Amazon ve Meta Platforms’un açıkladıkları bilançoların etkisinde 2024 yılı zirve seviyesinde haftayı kapatmayı başaran Nasdaq 16500 trend hedefine doğru ilerliyor. Cuma günkü seans öncesi momentumun uyarı sinyali verdiği endekste destek seviyeleri olarak 15200’deki Bollinger orta bandı ve ardından 14800’deki 50 günlük hareketli ortalama takip edilebilir.

İlgili Haberler