S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones için 2024'ün en büyük riski ne?

S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones için 2024'ün en büyük riski ne?

2024'te borsaya yönelik en büyük risk: Fed'den kaynaklanabilecek likidite şoku

A+A-

New York borsası 2023'te yatırımcılarına unutamayacakları bir yıl yaşatıyor. Ancak gelecekte ne olacağını bilmek o kadar kolay olmayabilir. Ned Davis Research, 2024 yılında borsa için en büyük riskin, Federal Rezerv'in (Fed) bilançosunun daralmasının neden olabileceği bir likidite şoku olduğunu açıkladı.

NDR'nin notuna göre, Fed'in bilançosunun ayda yaklaşık 100 milyar dolar daralması, bankaların likidite ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanmasına ve bu da hisse senedi piyasasını olumsuz yönde etkileyebilecek bir likidite krizine yol açabilir.

Fed, bilançosunu 2022'de 9 trilyon dolarlık zirvesinden yaklaşık 1,3 trilyon dolar azalttı. Ancak NDR, bu küçülmenin büyük kısmının Fed'in ters repo imkanını kullanımını azaltmasından kaynaklandığını ve bu da ABD bankalarının Fed'de tuttuğu rezervler üzerinde minimum net etkiyle sonuçlandığını belirtti.

Ancak 2024 yılında, Fed ters repo kullanımını azaltma yoluna gittiğinde, ABD bankaları tarafından tutulan rezervler yoluyla bilançosunu küçültmek zorunda kalacak. Fed'in bilançosunun yaklaşık yarısı ABD bankalarının mevduatlarından oluşuyor. Bu durum, likiditede keskin bir düşüşe yol açarak hisse senedi piyasasını olumsuz yönde etkileyebilir.

NDR, "Fed QT'ye devam eder ve Hazine de bir ton Hazine bonosu ihraç etmeye devam ederse (her ikisi de oldukça iyi ihtimal), Ters Repo İmkanı muhtemelen 2. çeyrekte sıfıra inecek. Bu noktada QT banka rezervlerini etkilemeye başlayacak ve piyasadaki likiditeyi boşaltacaktır. Bu da piyasalar için hiç de iyi bir zaman olmayacak," dedi.

Likiditenin azalması, bankaların işletmelere ve tüketicilere kredi verme iştahını da sınırlayacak ve ekonominin büyümesini kısıtlayacak. Fed QT'yi azaltmadığı sürece, likiditeyi 2024 yılında piyasalar için büyük bir risk olarak değerlendirin.

NDR, "Powell, ekonomi çökmedikçe niceliksel sıkılaştırmanın devam edeceği sözünü verdi," diyerek Fed'in bilanço küçültme programını sonlandırabileceği fikrine soğuk baktığını ortaya koydu.

Hazine tahvilleri için likidite koşulları, bu yıl büyük bütçe açıkları ve hükümetin neredeyse kapanması nedeniyle ihraçlardaki keskin artış nedeniyle iyi işaretler göstermiyor. NDR, bu durumun önümüzdeki hafta boyunca borsaya zarar verebileceğini söyledi.

NDR'a göre "Hazine önümüzdeki hafta normal bono arzının yanı sıra 2'li, 5'li ve 7'li bono ihaleleri düzenleyecek. Bu durum, pandemiden bu yana en kötü seviyelere yakın likidite koşullarına neden oldu. Önümüzdeki hafta çılgın bir dalgalanma yaşanabilir."

 

Bu haber toplam 856 defa okunmuştur
İlgili Haberler