Suudi Arabistan'ın üretim kesintisine karşın petrol fiyatları düşüşte

Suudi Arabistan'ın üretim kesintisine karşın petrol fiyatları düşüşte

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan'ın son yılların en büyük üretim kesintisini açıklamasının ardından küresel ekonomik zemine ilişkin endişelerin arz endişelerine ağır basmasıyla Salı günü düşüşe geçerek önceki gün elde ettiği kazançları geri verdi.

A+A-

Brent ham petrol vadeli işlemleri 27 sent düşerek 0411 GMT itibariyle varil başına 76,44 dolara geriledi. ABD West Texas Intermediate ham petrolü 33 sent düşüşle varil başına 71,82 dolara geriledi.

Dünyanın en büyük ihracatçısı Suudi Arabistan'ın hafta sonunda üretiminin Temmuz ayında günlük 1 milyon varil (bpd) azalarak 9 milyon bpd'ye düşeceğini açıklamasının ardından Brent Pazartesi günü 2,60 dolara, ABD ham petrolü ise 3,30 dolara kadar yükseldi. Ancak gösterge endeksler gün sonunda daha mütevazı kazançlar elde etmek üzere geri çekildi.

"OPEC'in üretim kesintilerinin ardından arz yönlü konular ön plana çıktı. Ancak, ekonomik zemine ilişkin devam eden endişeler nedeniyle kazançlar sınırlı kaldı," dedi.

Piyasa katılımcıları şimdi ABD Merkez Bankası'nın Haziran ayında faiz oranlarını artırıp artırmayacağını ve Çarşamba günü Çin'in Mayıs ayı ticaret verilerinin dünyanın en büyük ikinci petrol tüketicisindeki talep hakkında ne göstereceğini bekliyor.

Birçok analist tüketimin güçlü olacağını söylese de Fed'in daha yüksek faiz oranları enerji talebini azaltabilir. CME FedWatch Tool'a göre piyasalar Fed'in bu ay faiz artırımlarına ara verme ihtimalini %77 olarak görüyor.

Rystad Energy araştırma direktörü Claudio Galimberti, ABD'nin resesyonda olmaması ve Avrupa'nın iyi durumda olması nedeniyle, son ekonomik verilerin açıklanmasının ardından talebin hala olumlu bir piyasa itici gücü olmasının beklendiğini söyledi.

Ve Çin, trafiği geçici olarak sınırlayan yeni bir COVID dalgasıyla uğraşırken, yakında geri döneceğini söyledi.

Ayrıca, OANDA kıdemli piyasa analisti Edward Moya bir notunda, "ABD ekonomisi çok güçlü bir yaz seyahat sezonu geçirmek üzere, bu da benzin ve jet yakıtı talebinin çok güçlü olacağı anlamına gelmeli" dedi.

İlgili Haberler