TAV 2021 yılı bilançosunu açıkladı

TAV 2021 yılı bilançosunu açıkladı

TAV Havalimanları, Kovid-19 salgını nedeniyle zararla kapattığı 2020'nin ardından 2021'de yeniden kara geçti ve yılı 45 milyon avro net karla kapattı.

A+A-

Şirket açıklamasına göre, seyahat yasaklarının gevşemesiyle yolcu trafiği önceki yıla göre yüzde 92 artarken, TAV Havalimanları'nın cirosu da yüzde 73 artışla 522 milyon avro oldu.

TAV Havalimanları, 2021'de 52 milyon yolcuya hizmet verdi. Şirket dış hatlarda 28,4 milyon, iç hatlarda da 23,5 milyon yolcu ağırladı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, 2021'de yolcularında salgınla yaşanan kayıpları büyük oranda telafi ettiklerini belirtti.

Havacılık sektörünün, salgının başından beri yolcu telafisinin iki farklı hızda gelişmesini ve en hızlı toparlanmanın kısa mesafeli tatil destinasyonlarında yaşanmasını beklediğini aktaran Şener, şu ifadeleri kullandı:

"Bu beklentilere uygun şekilde havalimanı portföyümüz, emsallerimizin genelinden çok daha hızlı bir şekilde, yılın ikinci yarısında 2019 yolcu seviyelerine yaklaştı. Son iki çeyrektir Kovid-19 aşı belgesinin genelde uluslararası seyahat için yeterli olmaya başladığı bir tedrici normalleşme dönemi içerisindeyiz. Her ne kadar bu durumun hala birçok istisnası olsa da bu istisnalar da zaman geçtikçe azalıyor. Normalleşmeyle birlikte üçüncü çeyrekte salgının başından beri yakalanan en yüksek yolcu seviyelerine ulaştık. Uluslararası mobilitenin artmaya devam etmesiyle birlikte, dördüncü çeyrekte toparlanma daha da hızlandı."

Giderek hızlanan normalleşme ve Almatı'nın da katkısıyla çeyreklik cirolarının, yılın dördüncü çeyreğinde 2019'un yüzde 100'üne ulaştığını bildiren Şener, yılın ikinci yarısındaki cirolarının ise 2019'un yüzde 89'u seviyesine kadar geldiğini kaydetti.

Devletin de çok önemli destekleri sayesinde faaliyet giderlerinde büyük tasarruflar yapmayı başardıklarını vurgulayan Şener, şöyle devam etti:

"Almatı hariç faaliyet giderlerimiz (amortisman ve değer düşüklüğü karşılığı öncesi faaliyet giderleri) 2019'un yüzde 37 altında gerçekleşti. Böylece son 2 senede Almatı hariç giderlerimizde yapılan tasarruf 363 milyon avroya ulaştı. Dış hat yolcusunda normalleşmenin hızlanması, gider tasarrufları ve Almatı'nın da katkısıyla yılın ikinci yarısında FAVÖK 2019'un yüzde 77'si seviyesine kadar çıktı. Yani senenin ikinci yarısında finansal olarak da oldukça kuvvetli bir normalleşme yaşadık. FAVÖK’teki önemli iyileşme ve Tunus borç yapılandırması kaynaklı bir defaya mahsus gelirin de katkısıyla seneyi 45 milyon avro net karla kapamayı başardık."

Etiketler : , ,
İlgili Haberler