Teknoloji devi yapay zeka mühendislerini kaybetti rekabette geride kaldı

Teknoloji devi yapay zeka mühendislerini kaybetti rekabette geride kaldı

Meta'nın başında bulunan CEO Mark Zuckerberg bir zamanlar yapay zekanın ilerlemesine büyük yatırımlar yapmıştı, ancak işten çıkarmalar ve araştırmacıların şirketten ayrılmasının ardından teknoloji devi rakiplerinin gerisinde kalıyor.

A+A-

Yapay zeka gelişmeye devam ederken Meta, OpenAI gibi sektör liderleri arasında kendine yer bulmaya çalışıyor. Wall Street Journal'ın haberine göre, şirket geçtiğimiz yıl içinde yayınlanmış yapay zeka çalışmaları olan araştırmacılarının en az üçte birini tükenmişlik veya Meta'ya olan inançsızlık nedeniyle kaybettiği için bu görev zor olabilir.

2013 yılında Zuckerberg, Meta'nın yapay zeka alanındaki ilerleme çabalarına liderlik etmesi için bir yapay zeka "vaftiz babası" olan Yann LeCun'u işe aldı, ancak Beyaz Saray şirketi "yapay zeka inovasyonunun ön saflarında yer alan şirketler" zirvesinin konuk listesinin dışında bıraktı.

WSJ'nin haberine göre şirket bugün, çalışanlarının Meta'yı yeni yönü takip etmeye çağırmasına rağmen odağı üretici yapay zekadan uzaklaştıran önceki yanlış adımları düzeltmek için çalışıyor.

WSJ'ye konuşan kaynaklar, LeCun döneminde yapay zeka araştırmacılarının ChatGPT gibi programları mümkün kılan büyük dil modelleri için bastırmakta zorlandıklarını söyledi. Yine de, Haziran ayında çalışanlarla yaptığı bir toplantıda Zuckerberg, şirketi yapay zeka alanındaki adımları için övdü.

WSJ'ye göre Meta, geçtiğimiz yıl tükenmiş hissettiklerini veya şirketin yapay zeka alanındaki geleceğinden şüphe duyduklarını söyleyen birçok araştırmacıyı da kaybetti. OpenAI Kasım ayında ChatGPT'yi piyasaya sürdüğünde ve yapay zekada yenilik yapma yarışını etkili bir şekilde hızlandırdığında, daha da fazla çalışan ayrıldı. Bir başka yapay zeka rakibi olan görüntü üreticisi Midjourney, Papa Francis ve Donald Trump'ın viral sahte görüntüleri sayesinde piyasaya sürüldükten sonraki bir yıl içinde dikkatleri üzerine çekti.

Şirket içinde 26 Nisan - 10 Mayıs tarihleri arasında yapılan bir ankete katılan Meta çalışanlarının sadece %26'sı şirketlerinin liderliğine güvendiklerini ifade etti.

Zuckerberg Şubat ayında yaptığı bir açıklamada 2023'ü "verimlilik yılı" olarak adlandırdı. Meta Kasım ayında 11.000'den fazla çalışanını işten çıkardı ve takip eden aylarda projelerini durdurmaya devam etti.

İlgili Haberler