Turizmde enflasyon ve petrol riski

Turizmde enflasyon ve petrol riski

Türkiye'nin bu yıl 34,5 milyar dolar gelir beklediği turizm sektörü, dünyada yeni yıla yüksek enflasyon ve petrol fiyatları riski ile başladı. Dünya turizmini baskılayacak bu iki unsura Türkiye'de Ukrayna ve Rusya gerginliği de ekleniyor.

A+A-

Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) Uzmanlar Paneli'ne göre, turizm profesyonelleri yüzde 61'lik bir çoğunlukla 2022 yılının geçen yıldan daha iyi geçeceği beklentisi içinde. Ancak, katılımcıların yüzde 58’i 2022’de, özellikle üçüncü çeyrekte bir toparlanma beklerken, yüzde 42'si bu büyümenin 2023’te gerçekleşeceğine işaret ediyor.

Kurumun, Eylül ayının son anketinde turizm profesyonellerinin yüzde 45’ine oranla yüzde 64’ü uluslararası gezginlerin, 2024 veya sonrasına kadar pandemi öncesi seyahat seviyelerine ulaşamayacağı yönünde görüş belirtti.

Dünya Turizm Örgütü, seyahatin iyileşmesinin önündeki pandemi ve pandemi kaynaklı engellere yeni tehditler ekledi: Petrol fiyatlarındaki artış, enflasyondaki yükseliş, faiz oranlarındaki potansiyel artış, yüksek hacimli borçlar ve tedarik zincirlerinin sürekli kesintiye uğraması...

Bu koşullar altında, iç turizm, 2022’de, özellikle büyük iç pazarları olan, artan sayıda destinasyonda sektörün toparlanmasını yönlendirmeye devam edecek.

Geçen sene Türk turizmini Rusya ve Ukrayna kurtardı

Türkiye için ise yukarıda sayılan tehditlere ek olarak Ukrayna-Rusya gerilimini yaşıyor. Her ne kadar durum biraz da ılımlı bir hale gelmiş olsa da sorunun varlığını koruyor olması Türkiye için hâlâ risk.

Çünkü geçen yılki verilere bakıldığında Türkiye turizmini geçen yıl kurtaran üç ülkeden ikisini Rusya ve Ukrayna oluşturdu.

Türkiye 2021 yılında, bir önceki yıla oranla yüzde 88,08 artışla toplamda 30 milyon 38 bin 961 ziyaretçi ağırladı. Turizm geliri de yüzde 103,02 artışla toplam 24 milyar 482 milyon 332 bin dolar oldu.

Ocak–Aralık döneminde en çok ziyaretçi gönderen ülke sıralamasında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 120,52 artış ve 4 milyon 694 bin kişi ile Rusya Federasyonu birinci, yüzde 175,73 artış ve 3 milyon 85 bin kişi ile Almanya ikinci ve yüzde 106,49 artış ve 2 milyon 60 bin kişi ile Ukrayna üçüncü sırada yer aldı.

Olası bir gerginlikte Türkiye alacağı politik tutuma göre hem Rusya'dan gelen ve üç turistten biri oluşturan Rus turistlerden, hem de savaş gerginliği nedeniyle seyahat edemeyecek Ukraynalı turisti kaybetme riski ile karşı karşıya.

İlgili Haberler