'Türkiye kışa doğalgaz depoları dolu girecek'

'Türkiye kışa doğalgaz depoları dolu girecek'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Tuz Gölü’ndeki deponun tamamını doldurduklarını, Türkiye'nin bu kışa doğalgaz depolarının dolu olarak gireceğini söyledi.

A+A-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin ilk doğalgaz depolama tesisi Silivri Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisinde incelemelerde bulundu.

Depolara gaz basmaya devam ettiklerini dile getiren Dönmez, “Tuz Gölü'ndeki deponun tamamını, Silivri deposunun da yüzde 82'sini doldurduk. Eylül ayı sonuna kadar da kalan kısmı tamamlayacağız ve kışa girmeden tam dolu bir şekilde girmiş olacağız” dedi.

Sözcü'nün haberine göre halihazırda Silivri Doğal Gaz Deposu’nun 3,2 milyar metreküplük depolama hacmine sahip olduğu bilgisini veren Dönmez, “Yapacağımız çalışmalarla buradaki kapasiteyi 4,6 milyar metreküpe çıkaracağız. Geri üretim kapasitesini de günlük 28 milyon metreküpten 75 milyon metreküpe ulaştırmış olacağız” dedi.

Tuz Gölü'nde bir başka projenin daha devam ettiğini anımsatan Dönmez, “Orada da şu anda halihazırda çalışan 1,2 milyar metreküplük bir depo sahamız var. Oradaki çalışmalar da 1,5-2 yıl içerisinde tamamlanacak. Oradaki kapasitemiz de 5,4 milyar metreküpe ulaşacak” diye konuştu.

Dönmez ayrıca, Silivri Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi’nde ‘önemli bir ağaçlandırma faaliyeti’ yaptıklarını da belirterek, şöyle devam etti: “Yaklaşık 400 bin civarında, zeytin, badem gibi ağaçları ekeceğiz, çevreci bir proje, onun da çalışmaları bir yanda devam ediyor.”

Öte yandan, bu kışın ortasında doğalgazda tüketimi rekor seviyelere yaklaşırken doğalgazda tedarik sorunu ortaya çıkmış; sanayi tesislerinde belli bir süre hem elektrik hem doğalgaz kısıtlamasına gidilmişti.

2022 Ocak’ta İran, ‘teknik arıza’ gerekçesiyle Türkiye’ye 10 gün süreyle gaz akışını durdurmuş; Botaş da bu gelişme üzerine sanayi kuruluşları ile çevrim santrallerine gaz tedarikini yüzde 40 oranında azaltmıştı.

Doğalgaz çevrim santrallarına gaz kısıntı uygulamasının sürdüğü dönemde TEİAŞ da tüm Türkiye’de organize sanayi bölgelerine (OSB) en az 3 gün olmak üzere elektrik kısıtlaması yapmaları uyarısında bulunmuştu.

Öte yandan BOTAŞ, geçen hafta yaptığı bir açıklamada, Şahdeniz-Türkiye hattında 14-28 Ağustos’ta planlı bakım çalışması nedeniyle ulusal iletim şebekesine doğalgaz teslimatı yapılamayacağını duyurmuştu.

İlgili Haberler