"Türkiye Modeli" tutmuyor: Dış ticaret açığı yüzde 142 arttı

"Türkiye Modeli" tutmuyor: Dış ticaret açığı yüzde 142 arttı

Şubatta ihracat 20 milyar dolar, ithalat 28,1 milyar dolar olurken, dış ticaret açığı 8,1 milyar dolara yükseldi

A+A-

Ekonomi yönetiminin ihracata dayalı büyüme modeli olarak lanse ettiği "Türkiye Modeli" tutmuyor. Değersiz TL ile desteklenen modele rağmen ithalat ihracattan fazla arttığı için dış ticaret açığı büyüyor. 

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısıyla şubat ayına ilişkin dış ticaret verilerini açıkladı. Mehmet Muş ihracatın şubatta yıllık bazda 20 milyar dolar, ithalat 28,1 milyar dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı. Böylece Türkiye'nin dış ticaret açığı şubatta yıllık yüzde 142 artışla 8,1 milyar dolara yükseldi.

Bakan Muş'un açıklamaları şöyle:

"İhracatta en yüksek şubat ayı rakamı"

"Hem Rusya hem de Ukrayna Türkiye'nin önemli bir ticari ortağı. Türkiye, her iki ortağı da kaybetmeden süreci atlatmak için gereken adımları atacaktır.

İhracatımız şubatta yıllık yüzde 25,4 artarak 20 milyar dolar oldu. Bu rakam tüm zamanların en yüksek şubat ayı ihracat rakamıdır. İthalatımız ise şubatta yaşanan son dönemlerde ve beklenmedik ağır kış koşulları ve enerji fiyatlarındaki artışın bir sonucu olarak 28,1 milyar dolara oldu. Dış ticaret hacmimiz yıllık yüzde 36,4 artışla, 48,1 milyar dolara yükselmiştir.

"Enerji hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 95,4"

Şubatta enerji ithalatımız 8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Enerji hariç tutulduğunda ithalat 20,1 milyar dolara geldi. Şubatta ihracatın ithalatı karşılama oranı enerji hariç bakıldığında yüzde 95,4 olarak gerçekleşmiştir. İhracatçı firma sayımızı geçen yılın aynı dönemine bakıldığında 5 binden fazla artış göstermiştir.

Tüm bu veriler ışığında ülkemiz geçmiş yılın aynı dönemine göre oldukça güçlü bir ihracat performansı göstermiştir. 2022 yılının kalanında da bu güçlü performansın süreceğini ve ihracatta yeni rekorlara ulaşacağımıza inancımız tamdır. Zira yıllıklandırılmış ihracat rakamımız 2022 OVP hedefi olan 230,9 milyar doları aşarak 231,9 milyar dolara ulaşmıştır.

"Yıllık büyümenin yüzde 44,2'si ihracattan geldi"

Hedefimiz sayın Cumhurbaşkanımızın işaret ettiği üzere 2022 yılı 250 milyar dolar ihracat hedefini yakalamak ve geçmektir. İhracatımızla birlikte ekonomimizde gördüğümüz başarılar doğru yolda olduğumuzu göstermiştir.

Türkiye ekonomisi 2021 son çeyrekte yüzde 9,1 büyümüştür. Bu çeyrekte mal ve hizmet ihracatımızdaki yüzde 20,7 artışla, net ihracatın büyümeye katkısı 4,8 puan olmuştur. 2021 yılı genelinde ise ekonomimiz yüzde 11 büyürken, son 10 yılın en güçlü büyüme hızlı yakalanmıştır. Net mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkısı 4,9 puan olmuş, bir diğer ifadeyle yıllık büyümemizin yüzde 44,2'si ihracatımızdan gelmiştir.  "

İlgili Haberler