UBS, Credit Suisse alımıyla 17 milyar dolar zarar gördü

UBS, Credit Suisse alımıyla 17 milyar dolar zarar gördü

UBS, zor durumdaki İsviçreli rakibinin kurtarılmasını tamamlamaya hazırlanırken Çarşamba günü erken saatlerde yaptığı bir sunumda, Credit Suisse'in devralınmasından yaklaşık 17 milyar dolarlık bir mali darbe beklediğini söyledi.

A+A-

UBS, birleşik grubun varlık ve yükümlülüklerinin gerçeğe uygun değer ayarlamalarından 13 milyar dolarlık olumsuz bir etki tahmin ediyor. Banka, UBS'in ayrıca çıkışlardan kaynaklanan potansiyel dava ve düzenleme maliyetlerinde 4 milyar dolar gördüğünü söyledi.

Bununla birlikte UBS, Credit Suisse'i defter değerinin çok altında bir fiyata satın alarak 34,8 milyar dolarlık "negatif şerefiye "den kaynaklanan tek seferlik bir kazanç elde edeceğini de tahmin ediyor.

Mali yastık, potansiyel zararların karşılanmasına yardımcı olacak ve UBS'in işlemi planlandığı gibi gelecek ay kapatması halinde borç verenin ikinci çeyrek karında bir artışa neden olabilir.

UBS, tahminlerin ön hazırlık niteliğinde olduğunu ve rakamların daha sonra önemli ölçüde değişebileceğini söyledi.

Banka ayrıca bundan sonra yeniden yapılandırma karşılıkları ayırabileceğini söyledi, ancak herhangi bir rakam vermedi.

Jefferies analistleri, yeniden yapılandırma maliyetleri, dava karşılıkları ve çekirdek olmayan birimin planlanan tasfiyesinin toplam 28 milyar dolar olabileceğini tahmin ediyorlardı.

Bu arada UBS, devralma işlemi devam ederken Credit Suisse üzerinde bir dizi kısıtlama uyguladı.

UBS tarafından yapılan bir başvuruya göre, Credit Suisse belirli durumlarda yatırım yapılabilir seviyedeki borçlulara 100 milyon İsviçre Frangı'nı (113 milyon $) aşan veya yatırım yapılabilir seviyede olmayan borçlulara 50 milyon franktan fazla yeni bir kredi olanağı veya kredi limiti veremez.

Credit Suisse ayrıca 10 milyon franktan fazla sermaye harcaması yapamaz veya yıllık 3 milyon franktan fazla değerde belirli sözleşmelere giremez.

Dosyalama, Credit Suisse'in anlaşma kapanana kadar ücretlendirme ve emeklilik hakları da dahil olmak üzere çalışan hüküm ve koşullarında herhangi bir "önemli değişiklik" yapamayacağını gösteriyor.

UBS, Mart ayında Credit Suisse'i 3 milyar İsviçre Frangı (3,4 milyar dolar) hisse senedi karşılığında satın almayı ve küresel bankacılık kargaşasının ortasında hafta sonu İsviçreli yetkililer tarafından tasarlanan silahlı birleşme ile işletmenin bir kısmının tasfiye edilmesinden kaynaklanacak 5 milyar franka kadar zararı üstlenmeyi kabul etti.

2008'deki mali krizden bu yana küresel bir bankanın ilk kurtarılması olan bu anlaşma, 5 trilyon dolardan fazla yatırım yapılmış varlığa ve dünya çapında 120.000'den fazla çalışana sahip bir servet yöneticisi yaratacak.

İsviçre devleti anlaşmayı 250 milyar İsviçre frankına varan kamu fonuyla destekliyor.

İsviçre hükümeti, Credit Suisse portföyünün açıkça tanımlanmış bir bölümündeki olası kayıplar için 9 milyar franka kadar garanti sağlıyor.

UBS, yıllarca süren skandallar ve kayıpların ardından son bankacılık sektörü çalkantısı sırasında çöküşün eşiğine gelen 167 yıllık Credit Suisse için hızlı bir geri dönüş sinyali vermedi.

Hem Credit Suisse grubunun hem de yatırım bankasının ikinci çeyrekte ve bu yılın tamamında önemli vergi öncesi zararlar bildirmesini beklediğini söyledi.

UBS'nin geçen hafta yaptığı açıklamaya göre, işlemin yasal olarak tamamlanmasının ardından UBS Group AG, UBS AG ve Credit Suisse AG olmak üzere iki ayrı ana şirketi yönetmeyi planlıyor. Entegrasyon sürecinin üç ila dört yıl sürebileceği belirtildi.

Bu süre zarfında her kurum kendi iştiraklerine ve şubelerine sahip olmaya, müşterilerine hizmet vermeye ve karşı taraflarla işlem yapmaya devam edecek.

İlgili Haberler