Ukrayna, Rusya ile savaşını Suriye'ye taşıyor

Ukrayna, Rusya ile savaşını Suriye'ye taşıyor

Washington Post'ta yer alan habere göre Ukrayna Suriye'deki Rus güçlerine saldırı planlıyor

A+A-

Washington Post'ta yer alan ve istihbarat kaynaklarına dayandırılan habere göre Ukrayna Suriye'deki Rus güçlerine saldırı planlıyor. ABD istihbaratına sızan gizli belgelere göre, Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Şefliği, Suriye'de bulunan Rus güçlerine ve Wagner Grup PMC'nin paralı askerlerine karşı gizli operasyonlar düzenlemeyi planlamış. Yerel Kürt gruplardan destek almayı amaçlayan bu planlar, Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy'in Aralık ayında operasyonları durdurma emri vermesiyle son buldu.

Washington Post, Ukrayna'nın Suriye'deki Rusya ve Wagner Grubu'na maddi ve manevi zarar vererek, Moskova'yı Ukrayna'dan kaynaklarını yeniden dağıtmaya zorlamak amacıyla bu stratejiyi benimsediğini öne sürdü. Belgede, Ukrayna'nın Rus kuvvetlerini insansız hava araçları (İHA) kullanarak vurmayı planladığı ve muhtemelen sadece Wagner Grubu'na yönelik saldırılar düzenlemeyi düşündüğü belirtiliyor.

Ukraynalı yetkililer, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile işbirliği yaparak Rus hedeflerine yönelik İHA saldırıları ve belirtilmemiş "doğrudan eylem" faaliyetleri düzenlemeyi planlamış. SDG, Ukrayna operasyonlarına destek karşılığında eğitim, hava savunma sistemleri ve gizlilik garantisi talep etmiş. SDG sözcüsü Farhad Shami, bu belgelerin gerçek olmadığını ve SDG'nin Rusya-Ukrayna savaşında taraf olmadığını belirtti.

Türkiye'nin bu planlamadan haberdar olduğu ve Ukrayna'ya saldırılarını Kürt bölgelerinden değil, diğer isyancı grupların kontrolündeki bölgelerden düzenlemesini önerdiği aktarıldı. Türkiye'nin SDG'ye karşı olduğu ve SDG'nin ana askeri bileşeni olan Halk Savunma Birlikleri'ni (YPG) terörist olarak gördüğü vurgulandı. SDG, Suriye'de ABD ile işbirliği içinde İslam Devleti'nin (İŞİD) yeniden canlanmasını engellemeye çalışmaktadır.

Ukraynalı istihbarat görevlileri, Kasım ayında lojistik kısıtlamaları ve operasyon üssü kurma sorunlarını tespit etmiş. Aralık ayında Zelenskyy'in planlamaları durdurma emri verdiği, ancak nedenlerinin net olmadığı belirtiliyor. ABD baskısı, İHA tedarikindeki sınırlamalar veya saldırıların başarısı konusundaki şüpheler gibi çeşitli nedenlerle bu kararı almış olabileceği düşünülüyor.

Başka bir faktör de, Rusya'daki askeri istihbarat operasyonlarının başarısı olabilir. Belgelerde, Ukrayna İstihbarat Şefliği'nin  Ukrayna'da Rusya kontrolündeki bölgelerde sabotaj, suikast ve istikrarsızlaştırma operasyonları düzenlemede agresif olduğu ifade ediliyor. Bu bölgeler, lojistik, dil ve diğer değişkenler açısından avantajlar sunuyor.

Washington Post, belgedeki bilgilere göre, Kiev'in bu planları yeniden harekete geçirme olasılığının düşük olduğunu belirtiyor. Ancak Ukrayna'nın bu saldırıları düzenlemesi durumunda, operasyonlara verilen desteğin ABD'ye atfedilmesi halinde Rusya'nın bölgedeki ABD çıkarlarını hedef alan bir tepkiye yol açabileceği vurgulanıyor.

Etiketler : , , ,
İlgili Haberler