Wagner isyanı sonrası Rusya'da yatırımcıların rotası değişebilir altın yükselebilir

Wagner isyanı sonrası Rusya'da yatırımcıların rotası değişebilir altın yükselebilir

Hafta sonu 24 saat süren Wagner isyanının ardından Rusya yeniden yatırımcıların odağında. İsyan bastırılmış olsa da yatırımcıların kafası karışık.

A+A-

Bazı yatırımcılar Cumartesi günü Rusya'da başarısızlıkla sonuçlanan isyanın dalgalanma etkilerini izliyor ve Pazar günü piyasalar açıldığında ABD devlet tahvilleri ve dolar gibi güvenli limanlara yönelmeyi bekliyordu.

Devlet Başkanı Vladimir Putin'in eski müttefiki ve Wagner ordusunun kurucusu Yevgeny Prigozhin liderliğindeki ağır silahlı Rus paralı askerler, Rostov şehrini ele geçirdikten sonra Moskova'ya kadar ilerledi, ancak daha sonra yaklaşmalarını durdurarak büyük bir meydan okumayı azalttı. Reuters'a konuşan bir görgü tanığı, Cumartesi gecesi ele geçirdikleri Rostov askeri karargahından çekilmeye başladıklarını söyledi.

Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana finansal piyasalar sık sık dalgalanmakta, bankalar ve yatırımcılar risklerini azaltmak için acele ederken piyasalarda ve küresel finansta kırılmalara neden oluyor.

Cumartesi günkü olayların ardından bazı yatırımcılar, ABD Hazine tahvilleri gibi güvenli liman varlıklarına ve Rusya'nın önemli bir enerji tedarikçisi olması nedeniyle emtia fiyatlarına olası etkilerine odaklandıklarını söyledi.

New York'taki TD Securities'in ABD faiz stratejisi başkanı Gennadiy Goldberg, "Önümüzdeki bir ya da iki gün içinde ne olacağı kesinlikle görülecek, ancak Rusya'da liderlik konusunda belirsizlik devam ederse, yatırımcılar güvenli limanlara akın edebilir" dedi.

Goldberg, gerilimin azalmasına rağmen, "yatırımcıların istikrarsızlık konusunda gergin kalabileceğini ve temkinli olmaya devam edebileceğini" söyledi.

Bu eylem küresel çapta ilgi uyandırdı ve Washington'da, iç karışıklık durumunda Rusya'nın nükleer stokuna ne olacağına dair eski bir korkuyu yeniden canlandırdı.

LPL Financial'ın baş küresel stratejisti Quincy Krosby, özellikle Putin ve Rusya ile ilgili olarak, "Piyasalar genellikle gelişmekte olan ve belirsiz olan olaylara iyi tepki vermez" dedi.

Altın yükselebilir

Riskler arttığında yatırımcıların satın aldığı tipik güvenli liman varlıklarından bahseden Krosby, "Belirsizlik artarsa, Hazine tahvillerinin yükseldiğini, altının yükseldiğini ve Japon yeninin bu gibi durumlarda kazanma eğiliminde olduğunu göreceksiniz" dedi.

Argyll Europe Küresel Yatırım Stratejisti Alastair Winter, gerilimin düşürülmesinin piyasaların şu anda fazla tepki vermeyebileceği anlamına geldiğini belirtirken, "Putin açıkça zayıfladı ve daha fazla gelişme olacak" dedi.

ABD dolarının "piyasa faiz artırımları, indirimleri ve farklı ekonomilerdeki durgunluk üzerine spekülasyon yapmaya geri döndükçe bir miktar destek bulduğunu" gördü.

Bu haber toplam 611 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler