Wells Fargo sahte iş görüşmesi nedeniyle açılan hissedar davasını kazandı

Wells Fargo sahte iş görüşmesi nedeniyle açılan hissedar davasını kazandı

Wells Fargo, ABD'nin dördüncü büyük bankasını, yöneticileri beyaz olmayan ve kadın iş adaylarıyla sahte mülakatlar yaparken, işe alım çeşitliliğine olan bağlılığını öne sürerek hissedarları dolandırmakla suçlayan bir davanın reddini kazandı.

A+A-

San Francisco'daki ABD Bölge Yargıcı Trina Thompson Cuma günü verdiği bir kararda, makul yatırımcıların Wells Fargo'nun zaten doldurulmuş olan işler için mülakat yapmasını beklemeyeceklerini, ancak hissedarların sahte mülakatların yaygın olduğunu veya hatta gerçekleştiğini gösteremediklerini söyledi.

Thompson ayrıca, İcra Kurulu Başkanı Charlie Scharf ve iki üst düzey yöneticinin sahte mülakatlardan haberdar olması gerektiğine ya da Wells Fargo'nun "sahte" müşteri hesaplarının yaratılması da dahil olmak üzere yıllarca süren maliyetli skandallarının onları alarma geçirmesi gerektiğine dair hiçbir kanıt bulamadı.

Thompson, önerilen toplu davadaki davacıların "sahte görüşmelerin açık bir sır olduğundan daha fazlasını iddia etmeleri gerektiğini" yazdı. Thompson "Wells Fargo'nun geçmişi, iddia edilen yanıltıcı ifadeler için bir bağlam sağlasa da, dolandırma niyetini ortaya koymak için yeterli değildir." dedi.

Davacılar, San Francisco merkezli Wells Fargo'nun ilkelerini tartışan dokuz kamuoyu açıklaması yoluyla hisse senedi fiyatını şişirdiğini iddia etmişti.

2020 yılında benimsenen politika, en az 100.000 dolar ücret ödenen işler için mülakata alınan adayların en az %50'sinin azınlıklar, kadınlar veya diğer dezavantajlı gruplardaki kişilerden oluşmasını gerektiriyordu.

New York Times'ın Manhattan'daki federal savcıların sahte mülakatlarla ilgili cezai soruşturma başlattığını duyurmasının ardından Wells Fargo'nun hisse fiyatı Haziran 2022'de iki gün içinde %10,2 düşerek 17 milyar dolardan fazla piyasa değerini sildi.

Soruşturma henüz sonuçlanmadı.

İlgili Haberler