Yellen, Ukrayna'ya yardıma devam edilmesini istedi

Yellen, Ukrayna'ya yardıma devam edilmesini istedi

Yellen, şubat ayında Kiev'i ziyaretinde Rusya'nın savaşının "vahşetine" şahit olduğunu ve Ukrayna halkının dayanıklılığına tanık olduğunu söyledi.

A+A-

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Ukrayna'ya "önemli, öngörülebilir ve zamanında" yardım sağlamak için çalışmaların devam etmesi çağrısı yaptı.

Ukrayna hükümeti, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından üçüncü kez düzenlenen bakanlar düzeyindeki toplantıya, bazı ülkeler de temsilci olarak katıldı.

Toplantıda konuşan Yellen, şubat ayında Kiev'i ziyaretinde Rusya'nın savaşının "vahşetine" şahit olduğunu ve Ukrayna halkının dayanıklılığına tanık olduğunu söyledi.

Yellen, ekonomik faaliyetlerin zor koşullar altında toparlandığını ve kritik hizmetlerin sağlandığını açıkladı.

Yellen, ABD'nin Rusya'nın savaş başlatmasından bu yana Ukrayna'ya önemli bütçe desteği sağladığını belirterek, "Enerji güvenliği ve erken toparlanma için destek sağlama ve eylül ayına kadar tamamı hibe olarak ek yardım sağlama planlarımız var" dedi.

Yellen, Ukrayna'yı desteklemenin bir kolektif çaba olduğunu vurgulayarak ABD'nin müttefiklerine ve ortaklarına Ukrayna için "önemli, öngörülebilir ve zamanında" yardım sağlamaya devam etmeleri çağrısında bulundu.

Yellen, Rusya'nın teknoloji ve teçhizata erişimini sınırlayan yaptırımlara işaret ederek, Rus petrolü ve rafine ürünlerine yönelik ambargolar ve tavan fiyatlarıyla, küresel petrol piyasalarında istikrar korunurken Rusya'nın ana gelir kaynağının etkili bir şekilde hedeflendiğini vurguladı.

Yellen, Rusya'nın enerji vergilerinden elde ettiği devlet gelirinin fiyat tavanının uygulanmasından bu yana geçen yıla kıyasla yüzde 40'tan fazla düştüğünü belirtti.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva da Ukrayna'ya yönelik saldırılara rağmen ekonominin işlediğini ve hükümetin tam kapasite çalıştığını belirterek, IMF'nin Ukrayna için 15,6 milyar dolarlık 4 yıllık yeni bir programını onayladığını hatırlattı.

Georgieva, programın onaylanmasının ardından ilk aşamada 2,7 milyar doların dağıtıldığını ve programın, Ukrayna'nın ekonomik ve finansal istikrarını sürdürmek, kritik reformları gerçekleştirmek ve AB'ye katılım sürecinde ilerlemek için tasarlandığını söyledi.

İlgili Haberler