Zimbabve altına endeksli dijital para çıkartacak

Zimbabve altına endeksli dijital para çıkartacak

Zimbabve hükümeti, ulusal para birimini güçlendirmek ve ekonomik istikrarı sağlamak amacıyla altın destekli dijital para birimini piyasaya sürme planını duyurdu.

A+A-

Zimbabve, ekonomik sıkıntılarla boğuşan ulusal para birimi Zimbabve dolarını desteklemek amacıyla, altın rezervleriyle desteklenen dijital para birimini piyasaya sürmeyi planlıyor. Zimbabve  Merkez Bankası yaptığı açıklamada önümüzdeki ay bu yeni para biriminin tanıtılacağını ve insanlar ve işletmeler arasında ödeme şekli olarak kullanılacağını duyurdu.

Zimbabve Merkez Bankası Başkanı John Mangudya, yeni dijital para biriminin "banka tarafından tutulan fiziksel altınla tamamen destekleneceğini" ve 8 Mayıs'ta dolaşıma gireceğini belirtti. Mangudya, insanların tokenleri satın alabileceğini ve bu tokenlerle kişiden kişiye ve kişiden işletmeye işlem ve ödeme yapabileceklerini ifade etti.

2008 yılında yüzde 5 milyara ulaşan hiperenflasyon, Zimbabve'nin para birimine olan güveni zedelemiş durumda. Hükümet, 2019 yılında Zimbabve dolarını yeniden yürürlüğe soktu ve yabancı para birimlerini yasakladı, ancak bu yasak dikkate alınmadı ve karaborsa gelişti. Hükümet, bu gelişme üzerine ABD doları yasağını kaldırmak zorunda kaldı.

Zimbabve, para biriminin değer kaybını önlemek adına daha önce de alışılmadık yöntemlere başvurdu. 2022'de altın sikkeleri yasal ödeme aracı olarak piyasaya sürdü, ancak günlük temel ihtiyaç maddelerini satın almakta zorlanan pek çok kişi bu paraları pahalı buldu.

i-001.png

Mangudya, The Sunday Mail gazetesine verdiği demeçte, dijital para biriminin kullanılmaya başlanmasıyla "düşük miktarda" parası olanların bunları takas edebileceklerini ve böylece "hiç kimseyi ve hiçbir yeri geride bırakmayacaklarını" söyledi. Tokenlerin fiyatlandırması, Londra Külçe Piyasası Birliği tarafından belirlenen uluslararası altın fiyatlarına göre yapılacak.

Danışmanlık şirketi PwC'nin geçen yıl yayınladığı bir rapora göre, dünya merkez bankalarının %80'inden fazlası dijital para birimleri çıkarmayı düşünüyor ya da çoktan çıkarmış durumda. Zimbabve'nin altın destekli dijital para birimi hamlesi, küresel ekonomide dijital para birimlerine yönelik artan ilgiyi ve bu alandaki hızlı gelişmeleri gösteriyor.

Zimbabve, hiperenflasyonun yol açtığı güvensizlik nedeniyle, ülkenin ekonomisine istikrar kazandırmak ve yerel para birimine olan güveni yeniden tesis etmek amacıyla bu yeni dijital para birimine başvuruyor. Eğer başarılı olursa, bu hamle, ülkenin ekonomik durumunu iyileştirmeye ve yerel para birimini güçlendirmeye yardımcı olabilir.

 

İlgili Haberler