ABD'de borç tavanı krizi sürüyor: Çözüme dair tek bir sinyal yok

ABD'de borç tavanı krizi sürüyor: Çözüme dair tek bir sinyal yok

Beyaz Saray ve Cumhuriyetçilerden 'zorlu' borç tavanı görüşmelerinde henüz bir ilerleme işareti kaydedilemedi.

A+A-

Başkan Joe Biden ve Kongre Cumhuriyetçilerinin temsilcileri Salı günü, hükümetin 31,4 trilyon dolarlık borçlanma limitini yükseltmek ya da temerrüde düşme riskini göze almak için son tarih yaklaşırken, hiçbir ilerleme belirtisi olmadan borç tavanı görüşmelerinin bir turunu daha sona erdirdi.

Demokratlar zengin Amerikalıların ve işletmelerin daha fazla vergi ödemesi gerektiğini savunurken Cumhuriyetçiler harcamalarda kesinti yapılmasını istiyor.

Beyaz Saray müzakerecileri Yönetim ve Bütçe Ofisi Direktörü Shalanda Young ve Beyaz Saray kıdemli danışmanı Steve Ricchetti, Cumhuriyetçi mevkidaşlarıyla yaklaşık iki saat görüştü. Basına önemli bir açıklama yapmadan ayrıldılar.

"McCarthy gazetecilere yaptığı açıklamada "Çok iyi görüşmeler yaptık.

Hazine Bakanı Janet Yellen, federal hükümetin 1 Haziran'dan itibaren tüm faturalarını ödeyecek parasının kalmayabileceği, bunun da ABD ekonomisini sarsacak ve borçlanma maliyetlerini yükseltecek bir temerrüde neden olabileceği uyarısında bulundu.

Temsilciler Meclisi Finans Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Temsilci Patrick McHenry, iki tarafın harcamalar konusunda hala anlaşamadığını ve görüşmelerin ne zaman yeniden başlayacağının belli olmadığını söyledi.

Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre görüşmeleri "inanılmaz derecede zorlu" olarak nitelendirdi.

Jean-Pierre bir brifingde "Her iki taraf da istedikleri her şeyi elde edemeyeceklerini anlamalı" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Ulaşmaya çalıştığımız şey makul, iki partili, Temsilciler Meclisi ve Senato'daki Demokrat ve Cumhuriyetçilerin üzerinde oy kullanabilecekleri ve anlaşabilecekleri bir bütçe."

Net bir ilerleme kaydedilememesi Wall Street üzerinde baskı yaratmaya devam ederken, ABD hisse senetleri Salı günü keskin bir düşüş yaşadı ve küresel piyasalar gerildi.

Demokratlar, Ekim ayında başlayacak 2024 mali yılı için harcamaları 2023'te kabul edilen seviyelerde dondurmak istiyor ve kurum bütçeleri enflasyona uymayacağı için bunun bir harcama kesintisi anlamına geleceğini savunuyor. Bu fikir, harcama kesintileri isteyen Cumhuriyetçiler tarafından reddedildi.

Biden, zenginlerin vergilerini artırarak ve petrol ve ilaç endüstrileri için vergi boşluklarını kapatarak bütçe açığını azaltmak istiyor. McCarthy vergi artışlarını onaylamayacağını kaydetti.

McCarthy Pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada Biden ile her gün en azından telefonla görüşmeyi beklediğini söyledi.

Biden ve McCarthy bir anlaşmaya varırlarsa ve vardıklarında, bunu Kongre'deki gruplarına satmaları gerekecek. Anlaşmanın Temsilciler Meclisi ve Senato'dan geçmesi kolaylıkla bir hafta sürebilir ve Biden'ın tasarıyı imzalamadan önce her ikisinin de onaylaması şart.

Hem katı Cumhuriyetçiler hem de ilerici Demokratlar uzlaşma fikrine öfke duyduklarını dile getirdiler.

Kongre'nin 101 üyeli İlerici Grubu'nun başkanlığını yürüten Demokrat Temsilci Pramila Jayapal, grubun üyelerinin "büyük çoğunluğunun" harcama kesintileri ya da düşük gelirli Amerikalılara yönelik federal yardım programları için yeni çalışma gereklilikleri içeren herhangi bir anlaşmaya karşı çıkacağını söyledi.

Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Özgürlük Grubu'nun bazı sertlik yanlısı üyeleri Salı günü yaptıkları açıklamada 1 Haziran son tarihinin ne kadar kesin olduğu konusunda şüpheci olduklarını belirttiler. Hazine, ABD'nin 1 Haziran'da ya da takip eden günlerde nakit sıkıntısına düşebileceğini söyledi.

Temsilci Ralph Norman şöyle konuştu: "Bakan Yellen sadece ifade vermekle kalmamalı, verdiği tarihleri yazılı olarak da gerekçelendirmelidir. Neden 1 Haziran son tarih?"

Temsilciler Meclisi'nin önde gelen Demokratlarından Hakeem Jeffries bu kuşkuyu temelsiz bularak reddetti ve şunları söyledi:

"1 Haziran tarihi gerçek bir tarih. Bakan Yellen bunu açıkça ifade etmeye devam ediyor."

Kongre borç tavanını yükseltmez ve federal hükümetin faturalarını ödemek için borç para almasına izin vermezse, ABD yükümlülüklerini yerine getiremeyebilir, bu da ülkeyi resesyona sokabilir ve küresel finans piyasalarını kaosa sürükleyebilir.

Limitin yükseltilmesine yönelik herhangi bir anlaşma Kongre'nin her iki kanadından da geçmelidir ve bu nedenle iki partinin desteğine bağlıdır. McCarthy'nin Cumhuriyetçileri 222-213 ile Temsilciler Meclisini kontrol ederken, Biden'ın Demokratları 51-49 ile Senatoyu elinde tutuyor.

Yaşanan tıkanıklığa rağmen iki taraf, enerji projelerinin ilerlemesine yardımcı olacak izin reformu da dahil olmak üzere çeşitli alanlarda ortak bir zemin buldu.

McCarthy Pazartesi günü yaptığı açıklamada, borç anlaşmasına bazı izin reformlarının dahil edilmesinin ilgili tüm sorunları çözmeyeceğini ve yenilenebilir enerji için iletim konusunu ele almayı reddederek daha fazla reform için görüşmelerin daha sonra devam edebileceğini söyledi.

İki taraf ayrıca kullanılmayan COVID yardım fonlarını geri almayı ve Amerikalıları yoksulluktan kurtarmayı amaçlayan iki popüler kamu yardım programına daha sıkı çalışma şartları getirmeyi tartışıyor.

İlgili Haberler