ABD'de borç tavanı krizinde sona gelindi

ABD'de borç tavanı krizinde sona gelindi

ABD Temsilciler Meclisi acil ihtiyaç duyulan borç tavanının askıya alınmasını oylamaya hazırlanıyor.

A+A-

Başkan Joe Biden ve Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy'nin aracılık ettiği, 31.4 trilyon dolarlık ABD borç tavanının yükseltilmesi ve yeni federal harcama kesintileri yapılmasını öngören yasa tasarısı Salı günü geç saatlerde önemli bir engeli aşarak Temsilciler Meclisi'nde görüşülmeye başlandı ve Çarşamba günü oylanarak kabul edilmesi bekleniyor.

Temsilciler Meclisi İç Tüzük Komitesi 7-6 oyla meclisin tamamında görüşülmesine izin veren kuralları onayladı. Komitenin iki Cumhuriyetçi üyesi, Temsilciler Chip Roy ve Ralph Norman, tasarıya karşı çıkarak liderlerine karşı geldiler.

Bu oylama, Demokratların, 222-213'lük dar bir çoğunlukla Cumhuriyetçilerin kontrolünde olan Meclis'te tedbirin geçmesine yardımcı olmaları gerektiğinin altını çizdi.

Temsilciler Meclisi'nin kabul etmesi halinde tasarı Senato'ya gönderilecek. Önlemin, Hazine Bakanlığı'nın ABD tarihinde ilk kez borçlarını ödeyecek fonlarının tükenebileceği 5 Haziran'dan önce Kongre'nin onayına sunulması gerekiyor.

Hazine Bakanlığı tüm ödemelerini karşılayamazsa ya da ödemelere öncelik vermek zorunda kalırsa, bu durum ABD ve küresel ekonomilerde ekonomik kaosu tetikleyebilir.

Biden ve McCarthy, 99 sayfalık tasarıyı 5 Haziran'daki son tarihten önce yasalaştırmak için yeterli oyu alacaklarını tahmin ediyorlar.

Kongre'nin partizan olmayan bütçe denetçisi Salı günü yaptığı açıklamada, mevzuatın 2024'ten itibaren 10 yıl boyunca harcamaları mevcut projeksiyonlara göre 1,5 trilyon dolar azaltacağını söyledi.

Kongre Bütçe Ofisi de tedbirin yasalaşması halinde kamu borcunun faizini 188 milyar dolar azaltacağını belirtti.

McCarthy tasarıyı "şimdiye kadar yaptığımız en muhafazakar anlaşma" olarak nitelendirdi.

Bununla birlikte, çok daha derin harcama kesintileri isteyen Temsilciler Meclisi'nin en muhafazakâr Cumhuriyetçilerinden bazıları ikna olmadı ve McCarthy'nin Çarşamba günü yapılması beklenen oylamayı kazanmak için kaç Demokrata ihtiyaç duyacağı belli değildi.

Kurallar Komitesindeki dört Demokratın tamamı, Cumhuriyetçilerin desteklediği yasalarda genellikle yaptıkları gibi tasarıya karşı oy kullandı. Demokrat Lider Hakeem Jeffries, partisinin McCarthy'nin ihtiyaç duyduğu desteği sağlayacağını söylese de bunun Çarşamba günü diğer Demokratları da aynı şeyi yapmaları konusunda etkileyip etkilemeyeceği belli değildi.

Kongre'deki pek çok Demokrat, Biden'ın Cumhuriyetçilerle, borç limiti tasarısının yasalaşması üzerindeki engellerini kaldırana kadar bütçe kesintisi müzakerelerine girmesini istemiyordu.

İlgili Haberler