ABD'deki büyük istihdam artışları zayıflık işaretlerini maskeleyebilir

ABD'deki büyük istihdam artışları zayıflık işaretlerini maskeleyebilir

Mayıs ayında ABD'de bordrolu istihdamın 339 bin kişi artması, pandemi öncesi normalin neredeyse iki katına ulaşan ve Fed'in agresif faiz artışlarına rağmen ekonominin önemli bölümlerinin yoluna devam ettiğinin teyidi gibi görünen bir rakam oldu.

A+A-

ABD'de istihdamda yaşanan artışlar zayıf görünümü arka planda bırakabilir. Bu çerçevede manşet rakamın altındaki ayrıntılar, eğer devam ederse, COVID-19 salgınının ardından toparlanmanın büyük bölümünde beklentilere meydan okuyan işgücü piyasasındaki ilk çatlaklardan bazılarına işaret edebilir.

İşsizlik oranı %3,4'ten %3,7'ye yükselerek yüzde 0,3 oranında artış gösterdi. 2007-2009 resesyonundan sonraki durgun toparlanma döneminde, pandeminin başlangıcı dışında, on yıldan uzun bir süredir görülmemiş bir değişim seviyesine ulaştı.

İşsiz sayısı 440,000 kişi artarak Kasım 2010'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

İşsiz sayısındaki artışın neredeyse yarısını oluşturan ve işsizlik oranlarının 11 yıldaki en büyük artış olan %4,7'den %5,6'ya yükselerek neredeyse tam bir puan arttığını gören Siyah işçilerin yükü orantısız bir şekilde arttı.

Biden yönetimi tarafından istihdam gücünün devam ettiğinin bir işareti olarak lanse edilen Mayıs rakamları, ABD'yi sadece pandeminin ilk aylarında kaybedilen işleri geri kazanmaya değil işgücü büyümesini kabaca hesaba katmak için gerekli olan eğilime daha da yaklaştırdı.

Ancak özellikle Siyah işsizliğindeki artış, Fed politikasını eleştirenlerin iş piyasasının kötüye gittiğine dair öncü bir işaret olabileceğinden endişe duydukları bir konudur. Siyah işçiler arasındaki hızlı ilk iş kayıpları, ABD'deki gerileme ve durgunluk dönemlerinin bir özelliğidir.

Indeed Hiring Lab ekonomik araştırma müdürü Nick Bunker, "Bu sadece bir aylık bir veri ve aşırı tepki vermek kolay olabilir, ancak bazı kırmızı bayraklar göz ardı edilemez" dedi ve "Buna ek olarak, ortalama haftalık çalışma saati sayısı tekrar 34,3'e düştü ve şu anda 2017'den 2019'a kadar olan ortalama seviyesinin altında - geleneksel bir durgunluk göstergesi ve işverenlerin artık daha kolay işçi alabileceklerine dair potansiyel bir sinyal" dedi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler