Apple Watch satışları durduruluyor

Apple Watch satışları durduruluyor

Apple'ın kanda oksijen değerini de ölçebilen akıllı saat modelleri Apple Watch 9 Serisi ve Watch Ultra 2 modelleri satıştan kaldırılıyor. Gerekçe ise Apple'ın çiğnediği patent.

A+A-

Apple, çiğnediği patent nedeniyle iki saat modelinin satışını durdurmak zorunda kaldı. Şirketin bu sürpriz hamlesi, Apple ile tıbbi teknoloji şirketi Masimo arasında Apple Watch'un kan oksijen sensörü teknolojisi konusunda uzun süredir devam eden patent anlaşmazlığının bir parçası olarak ITC'nin (ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu) verdiği kararın ardından geldi.

Satışlar 24 Aralık'ta duracak

Apple Watch Ultra 2 ve Apple Watch 9 Serisi, 21 Aralık Perşembe günü ABD'de saat 15:00'ten sonra Apple'ın web sitesinden sipariş edilemeyecek. Mağaza içi envanter ise 24 Aralık'tan sonra Apple perakende satış noktalarından temin edilemeyecek.

Apple hisseleri bu gelişmenin ardından haftanın ilk işlem gününde yüzde 1,4 değer kaybetti.

Karar 25 Aralık'a kadar Başkan Joe Biden tarafından incelenecek, ancak Apple kararın geçerli olması halinde uyum sağlamak için önceden adımlar attığını söyledi. Beyaz Saray ise şimdilik sessizliğini koruyor.

Apple'a etkisi Ocak ve Şubat aylarında olacak

Araştırma şirketi IDC'nin mobil cihaz izleme çalışmalarından sorumlu program başkan yardımcısı Ryan Reith, Apple Watch satışlarının ABD'nin tatil sezonunda zarar görmeyeceğini, ancak kararın tam etkisinin Ocak ve Şubat aylarında ortaya çıkacağını söyledi.

Reith, "Apple'ın elinde Watch 8 ve SE için bol miktarda envanter var, dolayısıyla bu süre zarfında ürünleri mevcut olacak" ifadelerini kullandı ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Asıl önemli olan Apple'ın söz konusu kan oksijen sensörü teknolojisini gelecekteki cihazlarında kullanıp kullanamayacağı ya da bir anlaşmaya varmak veya yeni bir çözüm bulmak zorunda kalıp kalmayacağı"

Akıllı saat pazarının dörtte biri Apple'da

Counterpoint Research'e göre Apple küresel akıllı saat pazarının yaklaşık dörtte birine sahip. Bu pay ABD ve Avrupa tatil satış sezonlarında dördüncü çeyrekte üçte birin üzerine çıkma eğiliminde. Hem 9 Serisi hem de Ultra 2, Asya'daki Ay Yeni Yılı sezonu da dahil olmak üzere ABD dışında satın alınabilecek.

Apple, ITC'nin bulgusunun hatalı olduğuna, tersine çevrilmesi gerektiğine inandığını ve kararı Federal Daire'ye temyize götürmeyi planladığını söyledi.

İlgili Haberler