Bitcoin'de heyecan artıyor, türevlerine milyarlarca dolar para girişi yaşanıyor

Bitcoin'de heyecan artıyor, türevlerine milyarlarca dolar para girişi yaşanıyor

Bitcoin türev yatırımcıları ETF'nin geleceğine milyarlarca dolar yatırıyor

A+A-

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) birkaç ETF adayına onay verme ihtimali, türev tüccarlarını şimdiden bu yönde pozisyon almaya teşvik etti. Coinglass verilerine göre, bitcoin vadeli işlemlerinin açık faizi, Ekim ayından bu yana istikrarlı bir artış gösterdi ve Aralık ayının başında iki yılın en yüksek seviyesine ulaşarak 19,2 milyar dolara yükseldi. 2023 boyunca 9,5-14,5 milyar dolar arasında seyreden bu rakam, şu anda 17 ile 18 milyar dolar arasında.

Amberdata analistleri, SEC'in kararını merakla beklediklerini ifade ediyor. Ekim ayından bu yana opsiyon piyasasının bu beklentiyi fiyatlandırdığı ve yüksek bir heyecan yarattığı belirtiliyor.

Spot bitcoin ile ilişkilendirilen ABD'de listelenen ETF'ler, kripto para birimine normal borsalar aracılığıyla erişim sağlayacak ve böylece büyük yatırımcıları çekecek. Birden fazla varlık yöneticisi, 2013'ten bu yana spot bitcoin ETF'leri için izin başvurusunda bulunsa da, SEC bu talepleri piyasa manipülasyonu endişeleri nedeniyle reddetti.

Ancak 2023 yılı sonunda SEC'in ETF çıkarmaya hevesli firmalarla görüşmelere başlaması, piyasada beklenen fonların nihayet çıkacağı ve bitcoin yatırım dalgalarını tetikleyeceği umutlarını artırdı.

Bitcoin'in fonlama oranları, bu yıl çoğu borsada artış gösterdi, bu da yatırımcıların uzun pozisyonlarını korumak için daha fazla ödeme yapmaya istekli olduklarını gösteriyor. Bu sıçramalar, spot bitcoin'in 2023'teki %170'lik yükselişinin ardından 45.000 doların üzerine çıkmasıyla gerçekleşti.

Chicago Ticaret Borsası'nda (CME) bitcoin vadeli işlemleri için primlerin artması, hem perakende hem de kurumsal yatırımcılar arasında heyecan yarattı. K33 Research analistleri, CME'nin ön ay BTC priminin tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştığını ve piyasadaki büyük uzun eğilimi gösterdiğini belirtti.

Piyasa gözlemcileri, bu kadar büyük bir yükselişin ardından, olumsuz bir haberin satış dalgası tetikleyebileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Bitcoin'in ilk sıçramasının ardından yaşadığı düşüş, piyasada likidasyon dalgasını tetikledi ve kısa sürede açık faizde büyük bir düşüşe neden oldu.

Bitfinex'in türev ürünler müdürü Jag Kooner, bir spot ETF'nin onaylanması durumunda bile fiyatlarda bir düşüşe neden olabileceğini ve bunun piyasanın haberlere ve düzenleyici gelişmelere duyarlılığını vurguladığını ifade etti.

The Block'un verilerine göre, bitcoin opsiyonları piyasasındaki para üstü zımni volatilite son bir yılın en yüksek seviyelerinde. Opsiyon sözleşmeleri alıcılara gelecekte sabit bir fiyattan alım-satım hakkı verir.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler