Çin beklendiği gibi faizleri yine değiştirmedi

Çin beklendiği gibi faizleri yine değiştirmedi

Çin, zayıf yuan ve toparlanmanın belirsizliği nedeniyle gösterge kredi faiz oranlarını değiştirmedi

A+A-

Çin Merkez Bankası (PBoC), zayıf yuan ve ekonomik toparlanmanın belirsizliği nedeniyle Pazartesi günü aylık sabitlemede gösterge kredi faiz oranlarını beklentilere paralel değiştirmedi.

Bir yıllık kredi faiz oranı (LPR) yüzde 3,45'te ve beş yıllık LPR yüzde 4,20'de sabit tutuldu.

Son veriler, dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki toparlanmanın, sanayi üretimi ve perakende satışların yukarı yönde sürpriz yapmasına rağmen deflasyonun hız kazanması ve zor durumdaki emlak piyasasının yakın zamanda toparlanacağına dair çok az işaretle birlikte düzensiz kaldığını gösteriyor.

Çin'de ekonomi hala daha fazla politika teşvikine ihtiyaç duyarken, parasal genişlemenin artması Çin para birimi üzerinde istenmeyen aşağı yönlü baskı yaratacak.

Capital Economics'in Çin ekonomisi başkanı Julian Evans-Pritchard, LPR sabitlemesinden önce yayınladığı bir notta, "Politika yapıcılar, gösterge faiz oranında daha fazla değişiklik yapmadan önce mevcut mortgage sözleşmelerinin yeniden fiyatlandırılmasının etkisine erişmek için daha fazla zaman isteyebilir," dedi.

Çin yuanı Eylül ayında dolar karşısında yüzde 6'dan fazla değer kaybettikten sonra yılbaşından bu yana yaşadığı kayıpların bir kısmını geri aldı.

Çin, duraksayan ekonomideki toparlanmayı desteklemek için para politikasını gevşeterek küresel merkez bankaları arasında aykırı bir örnek olmaya devam ediyor.,Ancak daha fazla faiz indiriminin, ABD ile getiri farkını genişleterek yuanın değer kaybetmesi ve sermaye çıkışları riskini doğurmasından endişe ediliyor.

İlgili Haberler