Çin emlak sektörüne ilişkin endişeler giderek derinleşiyor

Çin emlak sektörüne ilişkin endişeler giderek derinleşiyor

Country Garden'ın yeniden yapılandırılması Çin emlak sektörüne ilişkin endişeleri derinleştiriyor.

A+A-

Çinli emlak devi Country Garden'ın borçlarını yeniden yapılandırmaya hazırlandığına dair korkular Cuma günü hisse senetlerini rekor düşük seviyeye indirdi ve Pekin'den daha güçlü bir destek gelmemesi durumunda emlak sektörünün görünümüne ilişkin endişeleri derinleştirdi.

Çinli haber kaynağı Yicai'nin ismini vermediği bir finans kaynağına dayandırdığı haberine göre, 2022 yılı sonunda toplam yükümlülükleri yaklaşık 194 milyar dolar olan ve alt kademe şehirlere büyük ölçüde maruz kalan ülkenin en büyük özel emlak geliştiricisinin yakında yeniden yapılandırma sürecini başlatması bekleniyor.

Perşembe günü Country Garden, ilk yarı için 7,6 milyar dolara kadar zarar bildirebileceği uyarısında bulundu ve piyasa koşullarını yanlış değerlendirdiği için yatırımcılardan özür diledi.

Bir zamanlar mali açıdan daha sağlam geliştiricilerden biri olarak kabul edilen Country Garden'ın sıkıntıları, ev alıcıları ve finans kurumları üzerinde ürpertici bir etki yaratabilir ve 2021'in sonlarından bu yana zaten satışların düştüğü, likiditenin daraldığı ve bir dizi geliştiricinin temerrüde düştüğü bir sektörü daha da sıkıştırabilir.

İktidardaki Komünist Parti'nin üst düzey karar alma organı olan Çin Politbürosu, Temmuz ayı sonunda emlak politikalarını zamanında düzenleme sözü vererek, ekonominin dörtte birini oluşturan bir sektör için teşviklerin yolda olduğu spekülasyonlarını körükledi. Ancak, üst düzey düzenleyiciler tarafından bugüne kadar önemli bir adım atılmadı.

Sektör yöneticileri ve analistler, Country Garden'ın bu hafta kaçırdığı 22 milyon dolarlık kupon ödemesinin düzenleyicileri daha güçlü yardım önlemleri almaya teşvik edebileceğini, ancak bu tür adımların borç yüklü sektörü yakın zamanda tersine çevireceğine dair inançlarının az olduğunu söyledi.

Şirketin bu hafta yapamadığı ödemeler için 30 günlük ödemesiz süresi bulunuyor ancak bu haber şirketin hisselerinde ve tahvillerinde satışları tetikledi.

Country Garden sadece Eylül ayında 9 milyar yuandan (1,25 milyar dolar) fazla toplam onshore tahvil ödeme yükümlülüğüyle karşı karşıya kalabilir. Medya kuruluşu Caixin'in Perşembe akşamı şirkete yakın isimsiz kişilere dayandırdığı haberine göre, şirketin vadesi gelen ödemeleri karşılamak için yeterli nakdi yok, bu nedenle ev inşaatı için likidite sağlamak üzere alacaklılardan ek süre isteyebilir.

Yicai ve Caixin'in haberlerine göre, China International Capital Corporation (CICC) mali danışman olarak işe alındı.

Country Garden Cuma sabahı %14,4 oranında değer kaybederek 0,89 HK$ (0,1139 $) ile rekor düşük seviyeye geriledi ve bu hafta şimdiye kadar değerinin %38'ini kaybetti.

Dolar tahvillerinin çoğu, iki kupon ödemesini kaçırmasının ardından Salı günü 8 sentten daha da düşerek dolar başına 7 sentin altında rekor düşük seviyeden işlem gördü.

Firmanın 2025 yılında vadesi dolacak iki tahvili de dahil olmak üzere Şanghay'da işlem gören kara tahvilleri %11'den fazla düştü.

Country Garden Perşembe günü yaptığı açıklamada, brüt kar marjındaki düşüş ve stok değer düşüklüğündeki artışa atıfta bulunarak, bir yıl önceki 1,9 milyar yuan net kara kıyasla ilk yarı için 55 milyar yuan (7,6 milyar $) net zarar tahmininde bulundu.

UBS analisti John Lam bir araştırma notunda, "Kar uyarısının piyasa için sürpriz olmadığını düşünüyoruz... ancak, envanter değer düşüklüğünden ve son emlak fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanan geri dönüş, devlete ait geliştiriciler de dahil olmak üzere diğer geliştiriciler için olumsuz" dedi.

Country Garden yaptığı açıklamada, Çin'deki emlak krizinin derinliğini ve yoğunluğunu doğru tahmin edemediği ya da daha önce karşı önlem alamadığı için özür diledi.

Derecelendirme kuruluşu Moody's Perşembe günü Country Garden'ın kurumsal aile notunu, şirketin tahvil ödemelerini aksatmasının ardından artan likidite ve yeniden finansman riskini gerekçe göstererek B1'den Caa1'e düşürdü.

China Evergrande Group ve Sunac China Holdings dahil olmak üzere diğer büyük Çinli emlak geliştiricileri halihazırda offshore borç yeniden yapılandırma koşulları önerdi.

Daha küçük bir şirket olan China Aoyuan Group Perşembe günü yaptığı açıklamada offshore tahvillerinin %75,9'unun sahiplerinin yeniden yapılandırma şartlarını desteklediğini ve gerekli olan %75 eşiğini geçtiğini belirtti.

Mevcut kriz sırasında borç yapılandırmasını açıklayan ilk geliştirici olan Fantasia Holdings, 16 aylık bir duraklamanın ardından Cuma günü yeniden işlem görmeye başladı ve uzun süredir geciken mali sonuçları açıklamasının ardından hisseleri %60 düştü.

Borçlarını ödeyemeyen Zhenro Properties Perşembe günü yaptığı açıklamada ilk yarıda 1,6 milyar yuan net zarar beklediğini ve bu rakamın bir yıl önceki 2,6 milyar yuanlık zarardan daha düşük olduğunu belirtti.

(1$ = 7,8168 Hong Kong doları)

(1$ = 7,2289 Çin yuanı renminbi)

Etiketler : , , ,
İlgili Haberler