Çin faizleri indirdi Asya borsaları son bir ayın en düşük seviyesini gördü

Çin faizleri indirdi Asya borsaları son bir ayın en düşük seviyesini gördü

Yavaşlayan Çin'in faizleri düşürmesiyle Asya hisse senetleri bir ayın en düşük seviyelerinde durdu.

A+A-

Asya borsaları Salı günü son bir ayın en düşük seviyelerinde seyrederken, Çin'in faiz oranlarını düşürmesi ve hayal kırıklığı yaratan bir dizi verinin daha ekonomideki kötü gidişatın altını çizmesiyle yuan değer kaybetti.

Çin'in finans kuruluşlarına verdiği bir yıllık kredilerde yapılan 15 baz puanlık kesinti, COVID salgınının başlangıcından bu yana yapılan en büyük kesinti oldu. Sanayi üretimi ve perakende satışlardaki büyüme bir önceki aya göre yavaşlayarak yıllık bazda sırasıyla %3,7 ve %2,5 ile beklentilerin altında kaldı.

Yuan son 9 buçuk ayın en düşük seviyesine gerilerken, Reuters'a konuşan kaynaklar Çin'in büyük devlet bankalarının para birimini sabitlemek için spot piyasaya girdiğini söyledi. Daha sonra, 7,2875'e kadar düştükten sonra dolar başına 7,2743'ü gördü.

MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse senedi endeksi, Çin'in donmuş emlak sektörüne ilişkin endişelerin bölgesel piyasalara yayılmasıyla Pazartesi günü 506,3 ile bir ayın en düşük seviyesinden çok uzak olmayan bir düşüşle %0,1 azalarak 509,12'ye geriledi.

Salı günü açıklanan verilere göre, emlak yatırımları, satışları ve fon yaratma faaliyetleri Temmuz ayında da düşüşünü sürdürdü. Yüzölçümüne göre yeni inşaat başlangıçları yıllık bazda yaklaşık %25 azaldı ve inşaat yapmak ya da satın almak için ne iştah ne de fon olduğunu ortaya koydu.

Japon bankası Nomura'nın analistleri, "Piyasaların, küresel yeni konut satışlarının yarısından fazlasını oluşturan Çin'in emlak sektöründeki önemli çöküşün sonuçlarını hala hafife aldığını düşünüyoruz" dedi ve ekledi:

"Yeni konut satışlarındaki düşüşün tetiklediği zincirleme reaksiyon, müteahhitlerin temerrütlerinin artmasına, devlet gelirlerinin keskin bir şekilde daralmasına, inşaat malzemelerine olan talebin düşmesine, ücretlerin azalmasına, tüketimin zayıflamasına ve finansal kurumların sarsılmasına yol açabilir."

Hong Kong'un Hang Seng endeksi %0,8 düşerek Pazartesi günkü bir ayın en düşük seviyesine yaklaştı. Çin'in mavi çipleri %0,2 düştü.

Çin devlet tahvilleri ralli yaparak 10 yıllık ve beş yıllık getirileri sırasıyla %2,56 ve %2,35 ile 2020'den bu yana en düşük seviyelerine çekti. ABD getirilerinin yükselmesiyle, 10 yıllık vadede Çin getirileri üzerindeki fark 168,8 baz puan ile son 16 yılın en geniş seviyesine ulaştı.

Baskı altındaki geliştirici Country Garden'ın hisseleri %5 artışla 0,83 HK$'a yükseldi. Bir zamanlar sağlam olan geliştirici borç geri ödemelerini yapmakta zorlanıyor ve sıkıntıları daha geniş pazar için ürpertici bir sinyal. Ocak 2020'de hisseler 13 HK$'dan işlem görüyordu.

Geleneksel olarak gayrimenkule maruz kalan büyük bir tröst şirketi olan Zhongrong International Trust Co'nun bazı yatırım ürünlerine ilişkin geri ödeme yükümlülüklerini yerine getirememesi nedeniyle bulaşıcılık endişeleri arttı.

J.P. Morgan analistleri gayrimenkul finansmanı zorluklarının "kısır döngüsü" konusunda uyarıda bulunarak, tröst temerrütlerinin Çin'in büyümesinden doğrudan %0,3 ila %0,4 oranında pay silebileceğini söyledi.

Çin'in zayıf verileri, turizm ve otomobil ihracatının ikinci çeyrekte yıllık büyümeyi %6'ya yükselterek analistlerin beklediği %3,1'in oldukça üzerine çıkardığı Japonya'daki sürprizi gölgede bıraktı. Bu durum Nikkei'yi %0,8 oranında yükseltti.

Tokyo'daki Nikko Asset Management'ın baş küresel stratejisti John Vail, "İhracat haberleri sevindirici ve Japonya'nın devam eden ticari rekabet gücü için iyiye işaret" dedi, ancak iç tüketim göstergelerinin yumuşak olduğu konusunda uyardı.

Ancak yuanın sıkıntıları ABD dolarını oldukça sağlam tuttu ve yen çok az tepki gösterdi. Yen dolar karşısında 145,60 ile dokuz ayın en düşük seviyesini gördü ve kontrollü Japon getirilerinin yükselen ABD getirileri karşısında geniş bir boşluk bırakmasıyla sınırlandı.

Avustralya'da ücretlerdeki artış son çeyrekte beklentilerin altında kalarak sabit kaldı ve faiz artırımlarına şimdilik ara verilmesi yönündeki görüşleri destekledi.

Avustralya doları ve kivi, ana destek seviyelerinin hemen üzerinde sabit kaldı.

Avro gecelik kayıplarını hafifçe telafi ederek 1,0909$'a yükseldi.

Wall Street endeksleri Pazartesi günü, teknoloji hisseleri ve özellikle Morgan Stanley analistlerinin "en iyi seçim" olarak adlandırmasının ardından %7,1 sıçrayan çip üreticisi Nvidia öncülüğünde yükseldi.

Nasdaq 100 vadeli işlemleri Asya seansında %0,2 artış gösterdi. S&P 500 gecelik %0,6 yükselirken Asya'da vadeli işlemler %0,1 arttı. Avrupa vadeli işlemleri %0,4 yükseldi.

Tahvil piyasalarında, gösterge 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi Salı günü 2 baz puan artarak %4,20'ye yükseldi. İki yıllık getiriler ise %4,97'de sabit kaldı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 86,30$'da sabit kaldı.

İlgili Haberler