Çin verileri ve Libya'nın üretime geçmesiyle petrol fiyatları düştü

Çin verileri ve Libya'nın üretime geçmesiyle petrol fiyatları düştü

Petrol, Çin'in zayıf büyüme verisi ve Libya üretiminin yeniden başlamasıyla düştü.

A+A-

Petrol fiyatları, Çin'in ekonomik verilerinin ikinci çeyrekte büyümenin yavaşladığını göstermesinin ardından Pazartesi günü düşüşünü ikinci seansa taşıdı ve Libya'nın hafta sonu üretime yeniden başlamasıyla dünyanın 2 numaralı petrol tüketicisindeki talebe ilişkin endişeleri artırdı.

Brent ham petrol vadeli işlemleri 72 sent veya %0,9 düşüşle 0333 GMT'de varil başına 79,15 dolara gerilerken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrolü 67 sent veya %0,9 düşüşle varil başına 74,75 dolar oldu.

Ulusal İstatistik Bürosu tarafından açıklanan verilere göre, Çin'in gayrisafi yurtiçi hasılası Nisan-Haziran döneminde bir önceki çeyreğe göre sadece %0,8 büyürken, salgın sonrası toparlanma yurtiçi ve yurtdışındaki zayıflayan talep nedeniyle hızla sekteye uğradı.

ING'nin emtia araştırmaları başkanı Warren Patterson, "GSYİH beklentilerin altında geldi, bu nedenle Çin ekonomisine ilişkin endişeleri hafifletmek için çok az şey yapacak" dedi.

NBS verilerine göre, dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısının geçen ayki güçlü ithalatına paralel olarak, Çin rafinerileri bahar bakımının ardından faaliyetlerini artırarak Haziran ayında Mayıs ayına kıyasla günlük %1,6 daha fazla ham petrol işledi.

Patterson, "Görünür petrol talebi yıllık bazda güçlü bir artış gösterdi, ancak piyasa manşet (GSYH) rakamlara odaklanmış görünüyor," dedi.

Singapur'daki 8VantEdge'de kıdemli portföy yöneticisi olan Stefano Grasso, Pekin'in emtia fiyatlarını yükseltmekten çekinerek yeni teşvik tedbirlerinin zamanlaması konusunda temkinli davranacağını söyledi.

Grasso, "Düşük fiyatlardan ham petrol stokluyorlar ve teşviklere tam olarak başlamadan önce durgunluğun Batı'yı vurmasını bekliyorlar" dedi.

Fiyatlar, Libya'daki petrol sahalarında üretimin durdurulması ve Shell'in Nijerya ham petrolünün ihracatını durdurarak arzı daraltmasının ardından, geçen hafta her iki göstergenin de üst üste üçüncü hafta artış kaydetmesi ve Nisan ayından bu yana en yüksek seviyelerine ulaşmasının ardından gevşedi.

Dört petrol mühendisi ve petrol bakanlığı, Perşembe günü kapatılan üç Libya petrol sahasından ikisi olan ve toplam üretim kapasitesi günde 370.000 varil (bpd) olan Sharara ve El Feel'in Cumartesi akşamı yeniden üretime başladığını açıkladı.

108 sahası kapalı kaldı. Eski bir maliye bakanının kaçırılmasını protesto etmek amacıyla üretim durduruldu.

Cuma günü iki kaynağın verdiği bilgiye göre, Rusya'da batı limanlarından yapılan petrol ihracatı Temmuz ayından itibaren 100,000-200,000 varil azalacak ve bu da Moskova'nın OPEC lideri Suudi Arabistan'la birlikte yeni arz kesintilerine gitme sözünü yerine getirdiğinin bir işareti olacak.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler