Deprem tonlarca altını açığa çıkardı

Deprem tonlarca altını açığa çıkardı

Depremde özellikle evlerde enkaz altında kalan altınların önemli bir kısmının kaybolması vatandaşları yeni önlemler almaya yöneltti

A+A-

"Deprem olur ve evdeki altınım enkazda kalır" korkusu küçük yatırımcının güvenli limanı olan altını yastık altından çıkarttı. Kimi vatandaş fiziki altınını kendi takmayı tercih ederken kimi de kasa kiralama yolunu tercih ediyor.

Uzmanlar Türkiye'de piyasa değeri 250 ile 350 milyar dolar arasında olan, 5 ile 7 ton arasında altının yastık altı olarak tabir edilen, her hangi bir finansal saklama kaydı olmayan şekilde çoğunlukla evlerde tutulduğunu belirtiyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerde 11 ilde on binlerce bina yıkılırken yine on binlerce insan hayatını kaybetti ve yaralandı. Depremler nedeniyle de birçok yapı hasar alarak yıkıldı.

Türkiye’de altın piyasasında İstanbul’dan sonra gelen Kahramanmaraş’ta onlarca kilogram altın enkaz altında kaldı. Altınların enkaz altında kaldığını gören yüzlerce vatandaş yastık altı birikimini bozdurarak ya kendi takmayı tercih ediyor ya da bankalardan kasa kiralıyor.

İstanbul'dan sonra en fazla imalat yapan ikinci şehir

Elazığ Kuyumcular Odası Başkanı Fikret Çakmakçı, kadınların deprem sonrası altınları yastık altında saklamak yerine takmaya başladığını söyledi. Çakmakçı, deprem sonrasında enkaz altında tonlarca altının kaldığını ifade ederek, ''Tonlarca altın derken Kahramanmaraş bizim kuyumculuk sektörünün imalat yönünde İstanbul’dan sonra gelen ikinci şehri.

Kahramanmaraş’ın büyük bir ihracat ve imalat potansiyeli var. Kuyumcu kentler yapıldı dışarıda üretim yapan firmalar sonuçta bunların altınlarının çoğu ve vatandaşların altınları enkaz altında kaldı" dedi.

"Kasa kiralamak için boş yer yok"

Hafta sonu olması dolayısıyla toptancıların ve üretim yapan firmaların büyük şehirlere ürünlerini pazarlamaya gittiğini belirten Çakmakçı, "Tam, yarım ve çeyrek diye tabir ettiğimiz yatırım altınları şimdi bayanlar tarafından bozdurulup kollarına bilezik olarak ya da boyunlarına zincir olarak kullanılıyor. Eğer bir olumsuzluk olursa en azından kolumda olsun diyor. Bankalara soruyoruz hiçbir şekilde kasa yok, kasa kiralamak için boş yer yok" diye konuştu.

İlgili Haberler