Dolar ABD enflasyon verisi ve Fed'in faiz kararı öncesi güçlü

Dolar ABD enflasyon verisi ve Fed'in faiz kararı öncesi güçlü

Çarşamba günü açıklanacak ABD enflasyon verileri ve aynı günün akşamı duyurulacak olan Fed'in faiz kararı öncesinde dolar güçlü seyrini koruyor.

A+A-

Dolar, Euro karşısında son bir ayın zirvesine yakın seyretti ve tüccarların önemli ABD enflasyon verilerini ve ertesi gün yeni Fed faiz oranı tahminlerini beklediği Salı günü yen karşısında bir haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

ABD para birimi, geçen haftanın sonunda şaşırtıcı derecede güçlü gelen yurtiçi istihdam verilerinin ardından yükselen Hazine getirileri tarafından desteklendi ve bu da Fed'in bu yıl faiz indirimlerine yönelik bahislerin dramatik bir şekilde azalmasına yol açtı.

Japonya Merkez Bankası Cuma günü politika belirleyecek ve yatırımcılar merkez bankasının aylık devlet tahvili alımlarında bu toplantı kadar erken bir azalma beklerken, ABD ile arasındaki getiri farklarının açılması yenin savunmada kalmasına neden oldu.

Dolar Asya'da günün erken saatlerinde %0,13 değer kazanarak 157,25 yen ile 3 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Euro, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağın elde ettiği kazanımların Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u erken seçim çağrısı yapmaya teşvik etmesiyle Pazartesi günü en son 9 Mayıs'ta görülen 1,0733$ seviyesine kadar düştükten sonra 1,07635$'da yatay seyretti.

Para birimini euro, yen ve diğer dört büyük emsali karşısında ölçen ABD doları endeksi, Pazartesi günü 14 Mayıs'tan bu yana ilk kez 105,39'a ulaştıktan sonra 105,16'da çok az değişti.

Reuters anketine katılan ekonomistler, ABD tüketici fiyatları enflasyonunun geçen ayki %0,3'ten %0,1'e gerilemesini ve çekirdek fiyat baskılarının aylık %0,3'te sabit kalmasını bekliyor.

Fed'in Çarşamba günü sona erecek iki günlük politika toplantısının sonucunda herhangi bir politika değişikliği beklenmiyor, ancak yetkililer ekonomik ve faiz oranı projeksiyonlarını da güncelleyecek.

Mart ayındaki son açıklamada medyan tahmin bu yıl üç çeyrek puanlık indirim yönündeydi, ancak yetkililer o zamandan bu yana çok daha şahin oldular. Yatırımcılar şu anda Aralık ayına kadar sadece 37 baz puanlık indirim öngörüyor.

Buna karşın birçok analist ve yatırımcı, Reuters ve diğer yayın organlarında bu yönde çıkan haberlerin ardından BOJ'un tahvil alımlarını 1 trilyon yen (6,36 milyar dolar) azaltarak aylık 5 trilyon yen civarına indirmesini bekliyor.

IG'de piyasa analisti olan Tony Sycamore, "BOJ için buradaki tehlike, doları 157,70 yen seviyesindeki teknik dirence "fırlatan" 'söylentiyi al, gerçeği sat' tipi bir tepki" dedi.

BOJ ve hükümet, yendeki zayıflığın arzu edilen ılımlı enflasyon ve istikrarlı ücret artışları döngüsünü sekteye uğratmasını engellemeye çalışıyor.

Para biriminin Nisan sonunda dolar başına 160,245 ile 34 yılın en düşük seviyesine inmesi, Japonya'nın toplam 9,79 trilyon yen değerinde birkaç tur resmi müdahalesine sahne oldu.

İlgili Haberler