Euro Bölgesi’nde özel sektör faaliyetlerinde sert daralma

Euro Bölgesi’nde özel sektör faaliyetlerinde sert daralma

Euro Bölgesi’nde özel sektör faaliyetleri ekimde son 3 yılın en düşük seviyesine indi.

A+A-

Euro Bölgesi’nde özel sektör faaliyetleri, ekimde Kasım 2020’den beri en düşük seviyesine geriledi.

S&P Global, Avro Bölgesi için ekim ayı öncü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerini açıkladı.

Buna göre, bölgede eylülde 47,2 puan olan bileşik PMI ekimde 46,5 puana geriledi.

Böylece 20 ülkeden oluşan bölgede artan faizlerin özel sektör faaliyetlerinde talebi düşürmesinin etkisiyle ekimde Kasım 2020’den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Ekonomik faaliyetlerde büyümeyi gösteren 50 puan seviyesinin altında bulunan bileşik PMI’a ilişkin piyasa beklentisi 47,4 puana yükselmesi yönündeydi.

Bölgede hizmet sektörü PMI, ekimde 48,7’den 47,8’e düşerek, son 32 ayın en düşük seviyesine geriledi.

İmalat sanayi PMI ise söz konusu ayda 43,4’ten 43 puana düşerek, Mayıs 2020'den bu yana en düşük seviyesine indi. Beklenti endeksin 43,7’ye yükselmesi yönündeydi.

Bu arada, Avrupa Merkez Bankası (ECB), yüksek enflasyona karşı artan faiz oranlarıyla mücadele ediyor. Bu durum da tüketiciler için kredi maliyetlerini artırırken, inşaat ve diğer sektörlerdeki yatırımları daha pahalı hale getirerek ekonomiyi yavaşlatıyor.

Avro Bölgesi'nde özel sektör faaliyetlerindeki daralmanın derinleşmesi, yatırımcıların (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın 'uzun süre için yüksek' faiz oranı söyleminin bazı analistlerin beklediği gibi uzun sürmeyebileceği değerlendirmesine neden oldu.

ECB'nin bir sonraki faiz toplantısı, 26 Ekim'de yapılacak. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ECB'nin 3 temel politika faizini sabit bırakmasına kesin gözüyle bakılıyor.

PMI verisinde 50 puanın üstü büyümeye işaret ederken, 50 puanın altı daralmayı gösteriyor.

İlgili Haberler