Jackson Hole toplantısı sonrası Amerikan tahvil getirileri yükseldi

Jackson Hole toplantısı sonrası Amerikan tahvil getirileri yükseldi

Jackson Hole’da dünya merkez bankalarının yönünü değiştirebilecek nitelikte bir açıklama yapılmazken Amerikan tahvil getirileri Powell sonrası yükseldiği seviyeleri büyük ölçüde koruyor.

A+A-

Fed Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hole’da kısıtlayıcı politikanın uzun bir süre sürdürüleceği mesajının ardından cuma günü özellikle kısa vadeli ABD tahvillerinde satışlar görüldü.

Fed faiz kararına hassas iki yıllık tahvilin getirisi yüzde 5,09’a kadar yükselirken beş yıllık reel getiri yüzde 2,26 ile 2008’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Getiriler bu sabah yükselişlerini koruyor.

Asya Pasifik hisse senetleri piyasasında Çin kararları etkisi var. Çin Borsalarının yükselişe öncülük ettiği bölgede Japonya Nikkei 225 de yüzde 1,6 yükseliyor. Çin’in hisse senetlerine yönelik hamleleri tahvillerine satış getirdi. Çin 10 yıllık tahvil getirisi beş baz puan artışla yüzde 2,61’e yükseldi. ABD hisse vadelileri yatay. Cuma günü S&P 500 yüzde 0,7, Nasdaq 100 yüzde 0,9 yükselişle günü tamamlamışlardı. Bloomberg Dolar Endeksi 1.242 ile yatay seyrediyor. 

Jackson Hole notları

Dünyanın en büyük ekonomilerinin merkez bankacıları hafta sonu ABD’nin Wyoming eyaletindei Jackson Hole toplantılarına katıldı.

Sözleri merakla takip edilen Fed Başkanı Jerome Powell ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, kısıtlayıcı para politikasının enflasyon hedefe kalıcı olarak gerilemesine kadar uygulanacağını belirtse de bir sonraki hamlelerine ilişkin renk vermedi.

Lagarde Bloomberg TV’ye verdiği röportajda AMB’nin işgücü, enerji ve jeopolitikada yaşanan değişimlerle uğraştığını belirtti. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Ben Broadbent ülkesinin faizleri daha fazla artırmak zorunda kalabileceğini söyledi. Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda ise ülkesi için düşük faizlerin sürmesi gerekliliğini vurguladı.

Fed ve AMB’nin şahin ve güvercin üyeleri konumlarını Jackson Hole’da da korumaya devam etti. Fed üyesi Loretta Mester ve AMB Üyesi Martins Kazaks yüksek faizlerden yana olmanın daha yerinde olduğunu belirtirken Patrick Harker ve Mario Centeno geçmiş faiz artışlarının etkilerini ölçmeleri gerektiğini belirterek temkinli yaklaşım önerdi.

İlgili Haberler