Kanada Merkez Bankası faiz indirimini rafa kaldırdı

Kanada Merkez Bankası faiz indirimini rafa kaldırdı

Kanada Merkez Bankası Başkanı Tiff Macklem, faiz oranlarını düşürmeyi 'düşünmediğini' söyledi.

A+A-

Kanada Merkez Bankası Başkanı Tiff Macklem, faiz oranlarının yükselmesi gerekip gerekmediğine odaklandığını ve hatta bir indirimi düşünmediğini söyledi.
Macklem, daha önce bir faiz artırımı duyurusu yaptıktan ve merkez bankasının ekonominin sıkılaşmaya nasıl tepki verdiğini görmek için bir süre duracağını söyledikten sonra Reuters ile yaptığı bir röportajda bu sözleri dile getirdi.

Açıklanan duraklama, faiz indirimi için beklentileri sertleştirdi. Faiz kararı öncesinde para piyasaları yılın ikinci yarısında yaklaşık 40 baz puan gevşemeyi fiyatlıyordu. Şimdi yaklaşık 50 baz puanlık kesinti görüyorlar.
Macklem, "Her şey normale dönmeye başladığında, bir noktada, evet, muhtemelen faiz oranlarında mütevazı bir indirim yapmayı düşünüyor olacağız. Ancak enflasyon hala %6'nın üzerinde. İndirimlerden bahsetmiyoruz. İndirimleri düşünmüyoruz bile... Kendimize gerçekten sorduğumuz soru, 'Yeterince yaptık mı?' Yeterince yapıp yapmadığımızı değerlendirmek için ara veriyoruz" dedi.
Banka, Aralık ayında %8,1 ile zirve yapan ve %6,3'e yavaşlayan enflasyonu dizginlemek için 10 ayda 425 baz puanlık rekor bir hızla faiz oranlarını yükseltti. Ancak yine de enflasyon merkez bankasının %2 hedefinin üç katından fazla.


İlgili Haberler