Küresel piyasalar tatil havasında, dolar zayıf düştü

Küresel piyasalar tatil havasında, dolar zayıf düştü

Dolar, dünyanın en büyük ekonomisinde enflasyonun soğumakta olduğuna dair işaretlerin baskısıyla Salı günü tatil nedeniyle zayıflayan ticarette tutunmaya çalışıyor ve bu da muhtemelen Fed'e gelecek yıl faiz oranlarını düşürmek için alan sağlayacak.

A+A-

Dolar küresel piyasalarda zayıf seyrediyor. Bu arada yen, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) ultra kolay politikasına yakında son verebileceği beklentisiyle son beş ayın zirvesi yakınında sabitlendi. Bu politika, 2022 ve 2023 yıllarının büyük bir bölümünde, diğer büyük merkez bankalarının agresif faiz artırım döngülerine girmesi nedeniyle Japon para birimini baskı altında tuttu.

Avustralya, Yeni Zelanda ve Hong Kong'daki piyasaların Boks Günü resmi tatili nedeniyle hala kapalı olması nedeniyle Noel'den sonraki gün döviz hareketleri büyük ölçüde sessiz kaldı.

Euro, dolar karşısında %0,06'lık bir düşüşle 1,1019$'a geriledi, ancak geçen hafta ulaştığı 1,1040$'lık dört ayın zirvesinden çok da uzakta değildi.

Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları son beş ayın zirvelerine yakın seyrederken, Sterlin çok az değişerek 1,2701 dolarda kaldı.

Dolar endeksi geçen hafta gördüğü 101,42 ile beş ayın en düşük seviyesine yakın seyretti ve son olarak 101,65 seviyesindeydi.

Cuma günü açıklanan veriler, ABD fiyatlarının Kasım ayında 3-1/2 yıldan uzun bir süredir ilk kez düştüğünü göstererek yıllık enflasyon artışını %3'ün altına itti ve Fed'in önümüzdeki Mart ayında faiz indirimine gideceği yönündeki piyasa beklentilerini artırdı.

Okuma, Fed politika yapıcılarının merkez bankasının yılın son politika toplantısında 2024'te faiz indirimlerine kapıyı açmasından bir hafta sonra geldi ve bu hareket doları düşürdü.

Wells Fargo analistleri bir notta, "Çekirdek enflasyonun yıla %5'e yakın bir oranda başlamasıyla Fed enflasyon konusunda önemli bir ilerleme kaydetti, ancak enflasyonun %2'lik hedefe doğru sürdürülebilir bir yörüngede ilerlemesini sağlama işi henüz bitmedi" dedi.

Asya'da yen, BOJ Başkanı Kazuo Ueda'nın politika değişikliği olasılığının sinyalini veren yorumlarından ek destek alarak %0,1 artışla dolar başına 142,20 seviyesine yükseldi.

Ueda Pazartesi günü yaptığı açıklamada, merkez bankasının enflasyon hedefine ulaşma olasılığının "giderek arttığını" ve %2'lik hedefe sürdürülebilir bir şekilde ulaşma olasılığının "yeterince" artması halinde politikayı değiştirmeyi düşüneceğini söyledi, ancak BOJ'un ultra gevşek parasal duruşunu değiştirmek için belirli bir zamanlamaya karar vermediğini söyledi.

RBC Capital Markets Asya FX stratejisi başkanı Alvin Tan, "BOJ Başkanı Ueda dün yaptığı konuşmada herhangi bir politika yönlendirmesi yapmadı, ancak Japonya'nın nihayet düşük enflasyon ortamından çıkmakta olduğu konusunda umutluydu" dedi.

Salı günü açıklanan bir dizi veri, Japonya'da işsizlik oranının Kasım ayında bir önceki aya göre değişmeyerek %2,5'te kaldığını, işletmeler arası hizmet enflasyonunun ise geçen ay %2,3'te sabit kaldığını gösterdi.

Başka bir yerde, kivi %0,1 değer kazanarak 0,63145$ olurken, Aussie en son 0,68065$ satın aldı.

Bu haber toplam 578 defa okunmuştur
İlgili Haberler