Powell'ın açıklamaları altına yaradı, yükseliş hızlandı

Powell'ın açıklamaları altına yaradı, yükseliş hızlandı

Fed Başkanı Jerome Powell'ın faiz indirimi noktasında aceleci olmayacağını ifade etmesine karşın altın fiyatları yükselişini sürdürüyor.

A+A-

Ons altın Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarının ardından 2149,25 dolar ile tarihin en yüksek seviyesini gördü ve şu sıralarda düne göre yüzde 0,5 artışla 2141 dolar civarında işlem görüyor.

Paladyum fiyatı yüzde 10,6 yükselerek 1051,68 dolar/ons seviyesini gördü. 

Platin fiyatı yüzde 2,40 artışla 904,40 dolar/ons seviyesinden işlem görürken, gümüş fiyatı da yüzde 1,27 artışla 24 dolar/ons sınırında. 

Piyasalar Powell'ın açıklamalarına rağmen Fed'in yılın ilk yarısı içinde faiz indireceği beklentisini satın almaya devam ediyorlar. ABD'de özel sektör istihdamının beklentilerin hafif altında bir artış göstermesi de bu harekete destek verdi.

Son 6 ayda altın fiyatlarında yaşanan dalgalanmalar

Son 6 ayda altın fiyatları, küresel ekonomideki belirsizlikler ve jeopolitik riskler nedeniyle dalgalı bir seyir izledi. 2023'ün Eylül ayında ons fiyatı 1.680 dolar seviyesine kadar gerilerken, Kasım ayında 1.850 doların üzerine çıkarak yılın en yüksek seviyesini gördü. Aralık ayında ise ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımlarına devam etmesi ve küresel resesyon endişeleri altın fiyatlarını 1.700 dolar civarına düşürdü.

2024 yılına girildiğinde ise altın fiyatları tekrar yükseliş trendine girdi. Ocak ayında ons fiyatı 1.800 doları aştı ve Şubat ayında 1.900 dolara yaklaştı. Mart ayına girerken ise ons fiyatı yeniden 2.000 doları geçen altın bugün (6 Mart 2024) 2.150 doları geçti.

Altın fiyatlarının yükselişine katkıda bulunan faktörler:

  • Küresel ekonomideki belirsizlikler ve jeopolitik riskler
  • ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımlarına rağmen enflasyondaki yükseliş
  • Ukrayna-Rusya savaşı
  • Yatırımcıların güvenli liman arayışı

Altın fiyatlarının düşüşüne katkıda bulunan faktörler:

  • ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımları
  • Küresel resesyon endişeleri
  • Güçlenen dolar
  • Risk iştahındaki artış

Altın fiyatlarının önümüzdeki dönemdeki seyri:

Uzmanlar, altın fiyatlarının önümüzdeki dönemde de dalgalanmaya devam etmesini öngörüyor. Altın fiyatlarını etkileyecek en önemli faktörler arasında ABD Merkez Bankası'nın faiz politikası, küresel enflasyon trendleri, Ukrayna-Rusya savaşı ve yatırımcıların risk iştahı yer alıyor.

>> BUNA DA BAKIN: Altın yatırımcıları dikkat, şaşırtıcı yükseliş üzecek mi?

Etiketler : , ,
İlgili Haberler