Rus metallerine getirilen yasak emtia piyasasında nasıl bir sonuç yaratacak?

Rus metallerine getirilen yasak emtia piyasasında nasıl bir sonuç yaratacak?

ahminler, Rus metalinin başta Çin olmak üzere yaptırımlardan etkilenmeyen piyasalara yönelişinin artacağını ve bunun da fiyatlar üzerinde aşağı yönlü bir baskı yaratacağını gösteriyor

A+A-

BORSATEK.COM - Geçtiğimiz hafta, Londra Metal Borsası (LME) ve Chicago Ticaret Borsası (CME), Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı nedeniyle Rusya'nın metal ihracatına kapsamlı kısıtlamalar getirdi. Bu hamle, Rusya'nın savaş çabalarını finanse etme kabiliyetini azaltmayı amaçlıyor.

Yasaklar, LME'de işlem gören Rus metalinin büyük bir kısmını kapsıyor. Bu durum, bazı tüccarların LME kısıtlamalarını aşmak ve potansiyel olarak Rus metallerini indirimli fiyatlardan sunmak için ikili sözleşmeler kullanmasına yol açtı.

Yeni düzenlemeler kapsamındaki ilk işlem gününde, tüccarlar LME onaylı depolardan faydalanarak satılamayan Rus metalinin geniş rezervlerinden kâr etmek için boşluklardan yararlandı. Tüccarlar, Tip 1 Rus metalini geri çekip Tip 2 olarak yeniden piyasaya sürerek depolama ve elleçleme ücretleri elde etmeyi ve geri çekme kısıtlamaları nedeniyle uzun süreli elde tutmaya güvenmeyi amaçlıyor.

Tahminler, Rus metalinin başta Çin olmak üzere yaptırımlardan etkilenmeyen piyasalara yönelişinin artacağını ve bunun da fiyatlar üzerinde aşağı yönlü bir baskı yaratacağını gösteriyor. ING'nin analizi, bir yandan iç kullanım için indirimli Rus malzemesinden faydalanmaya hazırlanırken, diğer yandan Avrupa ve ABD gibi kârlı pazarlara yaptırımsız alüminyum ihraç ederek düşük al-yüksek sat dinamiğinden etkin bir şekilde yararlanan Çin'in önemli rolünün altını çiziyor.

 

 

Bu haber toplam 470 defa okunmuştur
İlgili Haberler