Rusya: Master Card ve Visa olmazsa da olur

Rusya: Master Card ve Visa olmazsa da olur

Ukrayna ve Kırım nedeniyle batının yaptırımları ile karşı karşıya kalan Rusya, alternatif ödeme sistemi kurmaya hazırlanıyor

A+A-

Ukrayna ve Kırım olayları nedeniyle batının ekonomik yaptırımları ile karşı karşıya kalan Rusya, alternatif çözümler peşinde. ABD'nin Rus bankalarına getirdiği kısıtlamalar nedeniyle Rusya'da yeni bir ödeme sistemini kurulması göndemde.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batılı şirketler Master Card ve Visa’nın Rus bankalarındaki bazı müşterilerin kartlarına sınırlamalar getirmeye başlaması üzerine sert çıkarak, kendi ödeme sistemlerini yaratmayı istediklerini açıkladı.

Putin’in sözünü ettiği sistem için, Rusya’nın en büyük bankası Sberbank hazırlıklara başladıı. Bankanın CEO’su German Gref, bir yandan Devlet Başkanı Putin’le bir görüşme de yaparken, diğer yandan böyle bir sistem için bazı anayasal değişikliklerin gerektiğini, bunun Rus Merkez Bankası ile de konuşulduğunu söyledi.

Gref, “Söz konusu sistemin hızlı bir şekilde uygulamaya girebilmesi için yasal değişiklik gerekli. Uygulamaya sokabilmek için 6 aylık bir teknik çalışma yeterli olur” dedi.

Denizbankı’ı satın alan Sberbank’ın, ödeme sistemleri konusunda Türkiye’den teknik destek almayacağı ve tamamen kendi olanaklarıyla bunu yürüteceği belirtiliyor.

Sberbank’ın, Putin’in isteği üzerine, geliştirme çalışmalarına birkaç yıl önce başladığı “PRO 100” adı verilen sistemi tamamlayıp kullanacağı bildiriliyor. İlk denemelerin ise, Kazakistan’da başlatılacağı kaydediliyor.

Japonya’nın “JCB” ve Çin’in kullandığı “UnionPay” gibi “milli” sistemlerini örnek alan Putin, bu sistemlerin de ilk etapta ulusal ihtiyaçlar için çıkarıldığını, sonraları uluslararası dönüşüme de girdiğini belirtiyor. İki büyük kredi kartı şirketini uyaran Putin, Rus bankalarıyla iş yapmayı bırakmaları halinde “kendileri kaybeder” yorumunu da yapıyor.
Visa ve Mastercard, Rusya’daki ödeme sistemlerinin yaklaşık yüzde 85’ini kontrol ediyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.